Hrana i piće

Doktorica objasnila kako se uništava korona virus u hrani

Poznata ruska doktorica Elena Mališeva saopštila je da zagrijavanje hrane u mikrotalasnoj rerni “ubija svaki slučajni virus”, čak i ako je kuhar kašljao ili kihao za vrijeme pripremanja hrane.

Brza hrana - Aura.ba

Mališeva je na Instagramu objasnila da li zaraženi kuhar može kupcu prenijeti virus preko hrane koju je pripremao.

Naime, prema tvrdnjama profesorice molekularne biologije i imunologije u Los Anđelesu Paule Kenon, potrošači ne treba da se plaše kupovine gotove hrane, jer se kuhari u restoranima pridržavaju strogih higijenskih pravila kako bi izbjegli bolesti izazvane hranom.

Pored toga, Mališeva je savjetovala da gotovu hranu iz posude u kojoj je kupljena treba zagrijati u mikrotalasnoj, oprati ruke i potom jesti. Kako je istakla, zbog toga se preporučuje uzimanje gotove zamrznute hrane, koja zahtjeva zagrijavanje, prenosi “Sputnik“.

Ranije je Mališeva izjavila da oko 80 posto ljudi lako ili skoro bez ikakvih simptoma podnosi koronavirus.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh