Hrana i piće

Jaffa kolač apsolutni hit na internetu: Sastojke imate kod kuće, a brzo je gotov

Amaterska kuharica Vanessa Cassidy na društvenim je mrežama podijelila recept za golemi Jaffa keks, koji je veoma brzo postao hit.

Jaffa kolač - YouTube

Naime, nakon što je zavladala panika zbog koronavirusa, uz brašno, WC papir i kvasac u velikim su se količinama širom svijeta prodavali i Jaffa keksi pa nije čudo da su mnogi odlučili sami ispeći ovaj kolač.

Vanessa je svoj recept podijelila u Facebook grupi “Rate My Plate”, a mnogi su se javili i napisali kako je njima ispao, piše “Index“.

Sve što vam treba za ovaj kolač je po sto grama maslaca, šećera i brašna, dva jaja, jedna kašika praška za pecivo, žele od naranče i jedna čokolada za kuhanje ili tamna čokolada.

Ako sami želite napraviti žele od naranče trebat će vam pet grama želatine u listićima, dvije naranče, kašika šećera i kašika cimeta.

Najprije trebate pomiješati jaja, maslac, šećer, brašno i prašak za pecivo, a dobivano tijesto staviti u okrugli kalup i peći na 180 stepeni od sedam do devet minuta, odnosno dok tijesto ne postane zlatne boje i meko na dodir. Izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.

Žele od naranče možete napraviti sami tako da u posudi u hladnoj vodi otopite želatinu. U međuvremenu u procijeđeni sok dvije naranče dodajte kašiku šećera i cimet i neka prokuha. Smanjite vatru i lagano kuhajte 5 minuta. Nakon što ste ugasili vatru dodajte želatinu, dobro izmiješajte i stavite da se prohladi.

Na sredinu biskvita stavite žele, rubovi neka ostanu prazni.

Otopite čokoladu i prelijte je po cijeloj torti. Pustite kolač da se ohladi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh