Hrana i piće

Orah šnite

Recept

Sastojci
Kora
300 g kristal šećera
300 g mljevenih oraha
4 bjelanjka
Krema
4 žumanjka
40 g gustina
50 g brašna
2 vanilin šećera
150 g kristal šećera
750 ml mlijeka
1 margarin
Preliv za koru
1 supena kašika arome ruma
Glazura
3 supene kašike vode
3 supene kašike kristal šećera
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina

1.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti dok ne postane glatko i sjajno. Dodati mljevene orahe i sjediniti. Peći koru u plehu od rerne na pek papiru na 150 stepeni 25 minuta. Ostaviti da se ohladi, skinuti papir i presjeći po dužini na 3 kore.

2.
Žumanjke pomiješati u glatku smjesu žicom ili mikserom sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom u malo mlijeka. Ostatak ugrijati do vrenja i skuhati kremu. Ostaviti da se ohladi. Izmiksati margarin i sjediniti sa hladnom kremom.

3.
Supenu kašiku arome ruma pomiješati sa 2 kašike vode i time nakvasiti kore. Slagati i filovati kore. Ostaviti da se ohladi u frižideru sat-dva vremena.

4.
Za glazuru otopiti u vodi šećer (paziti da se ne pretvori u karamel). Dodati čokoladu i margarin, miješati na laganoj vatri dok smjesa ne bude homogena. Ostaviti da se prohladi pa preliti kolač. Vratiti u frižider na par sati,pišeCoolinarka

Posluživanje
Šnite sjeći nožem ugrijanim pod vrelom vodom da glazura ne bi pucala.

Napomena: šećer u kori i kremi možete smanjiti ukoliko volite manje slatko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh