Hrana i piće

Pečeni kupus iz rerne sa preljevom

Ako tražite recept za ukusno vegetarijansko jelo, odnosno obrok od povrća, imamo super ideju za vas.

No image - Haber.ba

Kupus je pun minerala, vitamina i vlakana i sadrži puno vode i malo kalorija. zbog tohga je kupus vodeća namirnica za gubljenje prekomjerne težine.

Mnogi ne vole ukus kuhanog kupusa, ali pečeni slatki kupus je potpuno drugačija kulinarska priča. Kada se ispeče, kupus postaje blago hrskav i dobija slađi ukus. Još kada mu dodate kombinaciju začina i sastojaka koje ćemo predložiti, dobit ćete savršen prilog ili glavno jelo, piše “Lovesensa“.

Kupus iz rerne može da se jede kao prilog uz pohovani sir, ribu, pečenu soju, kao salatu ili predjelo.

Sastojci:

  • 1 svjež kupus srednje veličine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber

Sastojci za preljev:

  • 4 kašike neslanog butera
  • 1 kašika bijelog luka u prahu (oko 4 čehna)
  • 1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka
  • so
  • biber

Priprema:

Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni Celzijusa. Očistiti kupus i isjeći ga na osam dijelova (prvo na polovinu, zatim na četvrtinu, pa prepoloviti svaku četvrtinu). Isječene kriške kupusa premazati sa obje strane maslinovim uljem, pa posloliti i posuti crnim mljevenim biberom. Staviti kriške kupusa u pleh prekriven papirom ili folijom za pečenje. Peći jednu stranu kupusa oko 20 minuta, a zatim okrenite i vratite u rernu pa pecite drugu stranu oko 20 minuta. Kupus je pečen kada blago porumeni.

Stavite puter u šerpu za kuhanje i istopite ga na srednjoj temperaturi.

Zatim dodajte bijeli luk i miješajte dok smjesa ne dobije zlatkastu boju. Sklonite sa šporeta i dodajte limunov sok i alevu papriku. Promješajte preljev i nanesite ga preko kupusa (sa obje strane kriške) prije serviranja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh