Hrana i piće

Kako napraviti savršen snijeg od bjelanjaka?

Snijeg od bjelanjaka osnova je mnogih deserata, stoga samo jedna pogreška može potpuno uništiti cijelo jelo

faktor

Kako bi izbjegli katastrofu i neispunjena obećanja o predivnom desertu držite se sljedećih šest pravila, pomoću kojih će snijeg od bjelanjaka svaki put biti savršen.

Pažljivo odvojite jaja

Ovo je možda najvažniji korak u izradi snijega od bjelanjaka. Neovisno o tome koju tehniku koristite za odvajanje, dobro pazite da ne razbijete žumanjak! Ako se u bjelanjcima nađe samo jedna kap žumanjka nećete ih moći istući na pravi način. Ovo znači da zdjela i mikser također moraju biti jako čisti.

Koristite sobnu temperaturu

Najbolje bi bilo odvojiti bjelanjke i ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. To će osigurati da kasnija smjesa ima velik volumen, a to je upravo ono što želite.

Krenite sporo, a zatim postepeno ubrzavajte

Ako krenete sa sporijim miješanjem, a zatim postepeno dodajete brzinu, dobit ćete više volumena. Potrošite minutu ili dvije na svaku brzinu vašeg miksera – to će rezultirati prozračnijom smjesom koja će biti bolja od tvrdog, gustog deserta. Ako želite dodatno stabilizirati bjelanjke možete im dodati i malo vrhnja,prenosi Faktor

Dodajte šećer tek kad se bjelanjci zapjene

Kad se u bjelanjcima pojave mjehurići pravo je vrijeme da dodate šećer. Kao i kod miješanja, dodajite šećer postepeno kako bi se ravnomjerno rasporedio na cijelu smjesu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh