Bebe i djeca

Sok, mlijeko ili voda? Nutricionisti otkrili šta bi djeca trebala piti za doručak

Sokovi su puni šećera, a mlijeko masti.

Zbog toga je ponekad teško odlučiti što dati djetetu za piće.

Zbunjenosti roditelja doprinijelo je novo istraživanje prema kojem “voćni sok može podstaknuti debljanje djece zbog kombinacije šećera i tekućih kalorija”.

Ovo otkriće suprotno je onome u što su mnogi roditelji možda vjerovali, posebno oni koji su pretpostavljali da je sok zdrava alternativa bogata vitaminom C.

Nutricionist Rob Hobson rekao je da roditeljima ne bi savjetovao potpuno izbacivanje voćnog soka iz prehrane svog djeteta. Međutim, trebali bi biti svjesni koliko ga njihova djeca piju.

“Ne vidim problem u davanju djetetu male porcije voćnog soka (150 ml) svakodnevno. Bolje ga je poslužiti kao dio zdravog doručka. Isto vrijedi i za smoothie, ali poslužite jedno ili drugo”, rekao je.

Dodao je da sok može dodati kalorije prehrani, ali takođe ima i druge koristi. Na prvom mjestu je vitamin C, koji se ne nalazi u drugim zašećerenim pićima.

“Tokom dana preporučujem druge napitke koji hidratizuju bez dodatnih šećera. Djetetu možete ponuditi prirodno aromatizovanu vodu dodavanjem sastojaka poput krastavca, kockica ananasa, jagoda i metvice. Čaša mlijeka takođe je vrlo hranjiva za djecu, može hidrirati i doprinijeti unosu kalcija”, napominje.

Nutricionistica Bridget Benelam smatra da su voda i mlijeko najbolji izbori za piće za djecu u poređenju sa sokom.

“Voda i mlijeko su najbolji izbori jer ne sadrže slobodne šećere. Voćni sokovi i smutiji sadrže neke vitamine i minerale, ali su takođe bogati šećerom, pa je savjet da se ograniče na najviše jednu malu čašu od 150 ml dnevno”, poručila je.

Dodala je da treba biti na oprezu jer sokovi mogu narušiti oralno zdravlje djece.

“Šećer i kiselost sokova mogu oštetiti zube ako ih djeca često konzumiraju pa je najbolje popiti voćni sok uz obrok kako bi se ograničio uticaj na zdravlje zuba”, rekla je.

Za posebno izbirljivu djecu koja žele sok ili za roditelje koji žele izvići maksimum vitaminske koristi bez štetnih učinaka, Benelam je savjetovala da ga pokušaju razrijediti vodom kako bi smanjili šećer i kiselost. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh