Bebe i djeca

Ne dajite djeci lažna obećanja – 2 stvari djeca ne praštaju roditeljima čak ni kada odrastu

U svakoj porodici se sa vremena na vrijeme jave neki problemi između roditelja i djece.

Djeca - Screenshot

Neki problemi se rješavaju lako i brzo, dok neki drugi mogu ostaviti trajan trag u životu djeteta zbog čega dijete može biti ogorčeno na svoje roditelje i u odrasloj dobi. Često djeca ne praštaju svojim roditeljima neke stvari čak ni u odrasloj dobi, pogledajmo čemu se radi.1. Hladan stav; Ovaj problem je češće povezan sa ocem nego sa majkom. Nekim očevima je jako teško pokazati ljubav svojoj djeci zbog čega izgledaju hladnokrvno i bezosjećajno. Mnogi muškarci smatraju da otac i treba da bude takav jer neko treba da pokaže djetetu disciplinu.

Djetetu je ponekad dovoljno samo da čuje koju riječ podrške i pohvale, a ne da stalo sluša osude i kritike. Majke su te koje često djeci daju bezuslovnu ljubav, ali ne i očevi. Često se djeca plaše da ako ne rade ono što njihov otac želi da će biti osuđivani i kritikovani i to je jako česta pojava.

Rijetkost ej da djeca od hladnokrvnih i ravnodušnih roditelja dobijaju podršku i da rade ono šta žele. Ako su roditelji konstantno hladnokrvni prema djetetu u njemu se javlja ogorčenost koje ono nosi u sebi dugi niz godina.

2. Lažna obećanja; Djeva su jako lakovjerna i naivna, ali jako dobro pamte ako ne ispunite neko obećanje koje ste im dali. Ako roditelj stalno nešto obećava i ne ispunjava svoja obećanja dijete se razočara u svoje roditelje,piše Infpult

Bolje je odbiti dijete i objasniti mu da niste u mogućnosti da mu kupite, na primjer, novi bicikl nego da bu dajete obećanje koje nećete ispuniti. Dijete se raduje tom biciklu iz dana u dan, ali ga ne dobija i biva razočarano u svoje roditelje. Tada u djetetu počinje nešto da se lomi i ono vremenom počinje sve manje vjerovati svojim roditeljima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh