Bebe i djeca

Plaču li bebe u maminom trbuhu? Evo šta je ostraživanje pokazalo

Zasigurno ste se susreli s trudnicama koje vam veselo prepričavaju kako se dijete počelo ritati u njihovom trbuhu, ali jeste li se ikada zapitali počinju li bebe plakati već dok su u trbuhu.

Trudnica - Blogspot

Video objavljen još 2005. pokazuje fetus u 33. tjednu s ekspresijama lica koje se jasno vide na ultrazvuku i izgledaju kao plač.

Nakon što su istraživači fetus stimulirali bukom i vibracijom, vidjeli su kako otvara čeljust, uvlači bradu i ispušta tri velika izdaha zaredom istovremeno podižući prsa i naginjući glavu unazad što završava podrhtavanjem brade.

Dakle, plaču li bebe u utrobi? Psihologinja sa Sveučilišta Durham u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nadja Reissland, navodi kako to ovisi o tome kako definirate plakanje.

„Ako je vaša definicija plakanja glasan, neartikuliran povik ili vrisak koji izražava snažan osjećaj ili emociju, onda bebe ne plaču u utrobi.“

Skupina istraživača predvođena Nadjom Reissland utvrdila je, promatrajući snimke ultrazvuka, kako fetus vježba pokrete lica koji su isti kod plakanja još dok je u utrobi. Na taj se način tijekom trudnoće pripremaju na rođenje i ispuštanje funkcionalnog krika karakterističnog za bebin prvi udah.

Ipak, vibriraju li glasnice i pokušavaju li djeca proizvoditi zvuk još dok su u maternici, nemoguće je znati.

Cilj istraživanja koje provodi Reissland razvoj je korisnog alata koji bi omogućio prepoznavanje razvojnih poremećaja i drugih zdravstvenih problema u maternici, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh