Bebe i djeca

Bebe se smiju jer žele usrećiti odrasle, vole kad ste i vi veseli

Malo stvari u životu pruža toliko sreće kao bebin prvi osmijeh. Prema studiji kalifornijskih znanstvenika sa Sveučilišta u San Diegu, čini se da bebe savršeno razumiju kako želimo da nas učine sretnima.

No image - Haber.ba

Znanstvenici tvrde da se bebe svjesno smiju majkama jer očekuju da im one vrate istim izrazom lica. Bebe, naime, uspostavljaju ovu vrstu komunikacije s mamom jer je vole vidjeti kako se smije, tvrde znanstvenici. U istraživanju su sudjelovale bebe između četiri i 17 tjedana starosti te njihove majke. Znanstvenici su željeli otkriti koje reakcije nastaju kad se majka i dijete istodobno osmjehuju i kad se nijedno ne smiješi. Ispitivali su i što se dogodilo kad se samo majka smiješila te što kad se samo dijete smiješilo, piše 24sata.

Da bi izmjerili učinke tih ponašanja majki i njihovih beba, znanstvenici su koristili tehnike koje se koriste u robotici, psihologiji i računalnoj znanosti.

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Bebe su pokazale specifično ponašanje kad su se njihove majke smješkale u odnosu na ponašanje kad su imale ozbiljan izraz lica.

Bebe su se majkama osmjehnule kad su im se majke, gledajući ih u oči, nasmiješile, što su znanstvenici i očekivali. U situaciji kad su se već (od ranije) nasmiješene majke okrenule prema svojoj bebi, dogodilo se suprotno: bebe im nisu uzvratile gestu.

Bebe su, naime, vraćale osmijeh samo kad je on bio spontan i isključivo usmjeren i namijenjen njima. Znanstvenici koji su proveli eksperiment potvrdili su i da je potrebno igrati se s bebama kako bi se one nasmiješile. Studije su već davno pokazale da djeca uče imitacijom. Njihova percepcija je vrlo oštra od najranije dobi, a sve što se radi s njima budi u djetetu neurološki odgovor.

Dakle, ako beba vidi da je majka sretne dok je gleda, kopirat će je, ako odrasli rukom uzmu igračku, to će učiniti i dijete. Autori studije istaknuli su kako su ovim istraživanjem utvrđene osnove interakcije između beba i roditelja, nešto što dosad nije bilo istraženo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh