Bebe i djeca

Psići u ophodnji i Peppa Pig ugrožavaju zdravlje vaše djece, tvrde stručnjaci

Likovi iz dječjih crtića imaju utjecaj na vašu djecu i izvan televizijskih ekrana. Naime, oni se često koriste u marketinške svrhe, osobito za prodaju nezdravih namirnica. Štoviše, upravo su Psići u ophodnji i Pepa Praščić proglašeni najgorima po pitanju promocije nezdravih proizvoda za djecu, piše The Telegraph.

Peppa Pig - Blogspot

Kako je pokazalo istraživanje londonskog sveučilišta Queen Mary, više od polovice proizvoda na kojima su istaknuti likovi iz dječjih crtića sadrži izuzetno visoke razine masnoće, soli i šećera, prenosi Index.

Neki od primjera su i čokoladne pločice Kinnerton Paw Patrol koje sadrže čak 60 posto šećera i 17 posto zasićenih masnih kiselina, ali i grickalice Peppa Pig Candy koje sadrže nevjerojatnih 99 posto šećera! Upravo su ta dva proizvoda u ovom istraživanju proglašena najgorim primjerima, ali i drugi se mogu “pohvaliti” nezdravim sastavom.

“Nevjerojatno je da tvrtke iskorištavaju zdravlje naše djece koristeći njima omiljene animirane likove na svojim nezdravim pićima ili proizvodima punima šećera. Poznato je da se djeca takvoj ambalaži teško odupiru. Treba li ih zaista zavesti da žele te proizvode i da gnjave roditelje koji im ih onda i kupe?” zapitao se znanstvenik dr. Kawther Hashen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim istraživanjem analizirano je oko 500 različitih proizvoda, a više od pola njih moglo bi dobiti zabranu reklamiranja u vrijeme prikazivanja dječjih crtića i emisija jer su previše nezdravi. Osim toga, nevjerojatna je spoznaja da je ovo istraživanje pokazalo kako je samo 18 proizvoda koji na ambalaži imaju otisnut neki od prepoznatljivih likova iz animiranih filmova zdravo za konzumaciju.

Stručnjaci se slažu da velik broj ovakvih proizvoda može ozbiljno ugroziti dječje zdravlje, a zbog visokog udjela šećera potiču pretilost i dijabetes tipa 2, loše utječu na zube, povisuju krvni tlak, a mogu izazvati i brojne druge zdravstvene probleme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh