Posao

Saznajte koji će trendovi obilježiti tržište rada u 2024. godini

Tržište rada sve brže raste, a čini se kako će nam 2024. godina donijeti još više noviteta u ovom polju.

Tržište rada - ilustracija

Dok neki segmenti ostaju i iz prijašnjih godina, HR stručnjaci, menadžeri, lideri i svi oni koji se bave zapošljavanjem radnika imat će pune ruke posla. Nove generacije su zahtjevnije, potrebe nadolazećih generacija su veće. Očekuje se još bolje tržište rada. U nastavku teksta upoznat ćemo vas s najvažnijim trendovima koji će obilježiti ovu godinu.

Meke vještine i agilnost na prvom mjestu

Presudni trend na tržištu rada o kojem bi trebali biti svjesni regruteri i menadžeri za zapošljavanje je rastući značaj mekih vještina. Kako industrije prolaze kroz brze transformacije potaknute tehnološkim napretkom, ekonomskim promjenama i evolucijom potrošačkih navika, potražnja za prilagodljivim i višestranim vještinama postaje ključna za snalaženje u tom dinamičnom okruženju.

Vrijeme zadržavanja kod jednog poslodavca sve je manje

Doba kada su zaposlenici cijeli svoj radni vijek proveli kod jednog poslodavca odavno je stvar prošlosti. Danas i dalje uvriježeno mišljenje kako je tri do pet godina optimalno vrijeme zadržavanja kod jednog zaposlenika. Ipak, čini se kako i ta granica postaje sve manja.

Novije generacije kod jednog poslodavca ostaju sve kraće. Ovo je pokazalo i istraživanje, a prema nekim predviđanjima, razdoblje zadržavanja moglo pasti i na svega godinu dana.

Zadržavanje kvalitetnih zaposlenika u sve većem fokusu

Kako bi izbjegli scenarije velike fluktuacije zaposlenika i novije generacije pridobili na duže od godinu dana, u 2024. godini zadržavanje zaposlenika bit će glavna zadaća svake kompanije. Ulaganje u rast i razvoj zaposlenika, praćenje njihovog zadovoljstva, potreba i želja samo su neki načini na koje će HR-ovci moći zadržati one najkvalitetnije zaposlenike.

Pokazalo se kako su rad na daljinu i hibridni način rada navike koje će nam ostati i dalje. Da bi privukli vrhunski talent, poslodavci će morati pronaći način kako u svoje poslovanje uključiti rad na daljinu i/ili hibridni model rada, a da pritom ne dođe do narušavanja kulture i duha kompanije.

Fleksibilniji rad postaje sve poželjniji

Fleksibilnost rada ostat će još jedan od prioriteta zaposlenika, posebno kod onih koji su se postepeno počeli vraćati u urede. Sve više ljudi želi apsolutnu autonomiju nad svojim vremenom i vremenom koje im je potrebno za obavljanje posla. Moglo bi se reći kako bi nam uskoro i klasični način rada 9-5 mogao postati dio
prošlosti. Veća sloboda odabira rasporeda rada nešto je što će HR stručnjake dočekati ove godine.
Transparentnost plaća

Iako nas do službenog usvajanja i primjene nove EU Direktive o transparentnosti plaća dijeli još nekoliko godina, prijevremena korekcija i primjena nekih načela direktive stavke zaposlenici očekuju od svojih poslodavaca. Ako žele privući one najbolje HR stručnjaci, menadžeri i lideri moraju biti u korak s vremenom, ako ne i ispred njega te svojim budućim zaposlenicima, ovom malom stavkom, pokazati kako i koliko brinu o njima i njihovoj budućnosti, piše Profitiraj.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh