Posao

U SAD u decembru 216.000 novih radnih mjesta, znak zdrave ekonomije

U SAD je u decembru otvoreno 216.000 novih radnih mjesta, što je najnoviji znak da američko tržište rada ostaje otporno uprkos naglom povećanju kamatnih stopa.

Ilustracija

Danas objavljen izvještaj američke vlade pokazao je da je u decembru znatno premašen broj od 173.000 novih radnih mjesta, koliko je otvoreno u novembru.

Stopa nezaposlenosti je ostala nepromijenjena u decembru – 3,7 odsto, i to je 23. mjesec zaredom da je ispod 4,0 odsto.

Neki detalji izvještaja, međutim, mogu da razočaraju borce protiv inflacije u Federalnim rezervama, centralnoj banci SAD, koji bi sada mogli da odlože smanjenje referentne kamatne stope.

Prosječne zarade po satu, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, porasle su 4,1 odsto u decembru, dok je taj rast u novembru bio 4,0 odsto. To bi moglo da oteža nastojanje Federalnih rezervi da uspore inflaciju kako bi je približili cilju od 2,0 odsto.

Ipak, posmatrano u cijelini, decembarski izvještaj o radnim mjestima ukazuje na zdravu ekonomiju, s obzirom na stabilan rast broja radnih mjesta, povećanje plata i usporavanje inflacije.

Uprkos tome, ankete pokazuju da su mnogi Amerikanci nezadovoljni ekonomijom. Taj jaz, koji će vjerovatno biti važna tema na predsjedničkim izborima u novembru, zbunjuje ekonomiste i političke analitičare.

Ključni faktor je ogorčenje javnosti višim cijenama. Iako inflacija već godinu i po dana pada manje-više postojano, dugotrajni finansijski i psihološki efekti najtežeg udara inflacije u posljednje četiri decenije utiču na mnoge Amerikance, javlja Beta.

Cijene su i dalje 17 odsto više u odnosu na period prije početka skoka inflacije i još rastu. Istraživači i ekonomisti navode da nikada nije postojao tako veliki jaz između zdravlja ekonomije i njene percepcije.

Prema istraživanju agencije Asošiejted pres i Centra za istraživanje javnog mnjenja Nork (NORC), sprovedenom u novembru, oko 75 odsto ispitanika opisalo je ekonomiju kao lošu, dok su dve trećine rekle da su im troškovi povećani, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh