Posao

Ko u Hrvatskoj zarađuje najviše a ko najmanje

Najplaćeniji radnici u Hrvatskoj su piloti…

Novac - Ilustracija / Srbijadanas.com

U drugom kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj s uključenim dodacima na plaću iznosila je 1.140 eura, što je četiri posto više nego u prethodnom kvartalu i 16 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine, a pritom su u prosjeku najbolje plaćeni piloti s 2.912, a najgore krojači s 598 eura, objavio je servis MojaPlaća.

Medijan plaće iznosi 1.030 eura, što znači da je polovica isplaćenih plaća manja, a polovica veća od tog iznosa. U odnosu na prvi kvartal medijalna plaća narasla je za tri posto, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine 13 posto, pokazuju podaci servisa MojaPlaća, prenosi Hina.

Najplaćeniji radnici u Hrvatskoj su piloti, čija prosječna mjesečna zarada iznosi 2.912 eura. Slijede direktori s prosjekom od 2.699 eura, te lead developeri s prosjekom od 2.627 eura. I četvrto i peto mjesto zauzima IT sektor – IT arhitekti imaju u prosjeku 2.397 eura mjesečno, a IT manageri 2.365 eura.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće 119 posto više od prosječne, najplaćenija zanimanja su i dalje ona iz područja tehnologije i razvoja (66 posto više od prosjeka) i informacijskih tehnologija (plus 37 posto).

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (34 posto manje od prosjeka), tekstilni radnici (37 posto manje) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (28 posto manje).

Krojač, primjerice, u prosjeku mjesečno prima tek 598 eura, šivač 648 eura, zaštitar 701 euro, a cvjećar 707 eura.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu šest posto su više od prosjeka, te iznose 1.209 eura. Primanja zaposlenika privatnih tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu četiri posto su niža od prosjeka (1.093 eura). Nadalje, prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 1.067 eura (minus šest posto), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1.007 eura (minus dvanaest posto).

U odnosu na drugi kvartal prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (19 posto) te u državnim tvrtkama (18 posto).

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća iznosi 1.000 eura (minus 12 posto u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je pet posto niža od prosjeka (1.087 eura), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama (1.190 eura, odnosno četiri posto više od prosjeka).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh