Posao

Velida je jedina taksistkinja u Zenici: “Žene pitaju jesam li posudila auto od supruga”

Velida Beganović prva je žena nakon agresije koja je dobila licencu za obavljanje taksi djelatnosti u Zenici, a rezultat je to trogodišnje upornosti i želje za ovim poslom.

Velida Beganović - Avaz.ba

Kako priča u razgovoru za “Avaz”, završila je Pedagošku gimnaziju u Zenici, a potom i razliku predmeta za saobraćajnu struku kako bi njeni snovi postali java, ponajprije jer u Zenici nema nijedna žena koja radi kao taksista.

“Dugo sam radila i u ugostiteljstvu, a onda sam se odlučila za ovaj posao. Odgovara mi, najprije, zbog fleksibilnog radnog vremena, jer sam majka dvoje male djece. Tako da mogu uskladiti posao i obaveze prema porodici. Tri godine sam ovo pokušavala i radila na tome, na kraju sam, srećom, uspjela”, govori ona.

Ne krije da u početku nije imala punu podršku supruga, jer je taj posao odgovoran i izazov i za muškarce, a kamoli žene.

“Naravno, sada je to sve došlo na svoje i suprug me apsolutno podržava. Ostali prijatelji, također, daju mi maksimalnu podršku, zbog čega sam posebno sretna i dodatno motivisana za rad”, ističe ona.

Velida Beganović – Zenicainfo.ba

U četvrtak je bio njen prvi radni dan i ne krije da je imala pozitivnu tremu. Reakcije sugrađana, kaže, bile su više nego odlične.

“Ko god me vidio, iskreno, bio je pozitivno iznenađen. Posebno su mi se obradovale sugrađanke. Bilo je čak i simpatičnih reakcija, pa su me pitali jesam li posudila od supruga auto ili zaista taksiram. Ne vjeruju da žena radi taj posao u Zenici”, kaže Beganović te dodaje da nema straha dok radi odgovoran posao.

Ističe da će raditi tokom dana, a navečer isključivo u hitnim slučajevima, i to za one sugrađanke koje poznaje, jer, ipak, opreza nikad dosta.

Velida Beganović – Zenicainfo.ba

Beganović je sretna i što je naišla na ogromnu podršku kolega, koji su joj dali korisne savjete na početku njenog rada.

“Svi su mi tu, na raspolaganju. S kim god od kolega da sam sada razgovarala, pružili su mi punu podršku zbog čega sam im neizmjerno zahvalna”, kaže Beganović za “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh