Posao

Na Jadranu alarmantno, nema radnika, hiljade osoba čeka radne dozvole

Sezona na Jadranu je u punom zamahu, a hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage. Za to je kriva Vlada Hrvatske jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Sobarica - Ilustracija/Facebook

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatska udruga turizma (HUT) koja je s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) poslala zahtjev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma Hrvatske. Međutim, odgovor nisu dobili. Dosta hotelijera treba radnike i već su ih našli, navodi HUT, ljudi su došli u Hrvatsku i sad još čekaju radne dozvole kako bi mogli početi raditi.

I u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske su za “Index” potvrdili da stalno primaju zahtjeve za povećanjem kvota jer je najveći broj iskorištenih kvota iz djelatnosti građevine, te turizma i ugostiteljstva.

“U djelatnosti turizma i ugostiteljstva od 15.611 kvota na današnji dan je veći broj zahtjeva u postupku (3.259) od preostalih kvota (2.297). Na osnovu navedenog, u zadnje vrijeme zaprimamo povećan broj upita stranaka kojima traže povećanje godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, a shodno članu 74. Zakona o strancima. Prijedlog izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u nadležnosti je Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dok Odluku o izmjeni i dopuni godišnje kvote donosi Vlada Republike Hrvatske”, odgovorili su u MUP-u Hrvatske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh