Energija

Puštena u rad solarna elektrana, prva u ovom dijelu BiH

Na području sela Kruhari, nedaleko od Sanskog Mosta, puštena je u pogon prva solarna elektrana na ovim prostorima, koja se prostire na površini od nekoliko desetina dunuma zemljišta.

solarni paneli - Nationalgeographic.rs

Investitor ovoga projekta je preduzeće “Energo Cat” iz ovoga grada, koje je ranije ishodovalo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih kapaciteta.

Za sada, radi se o dvije naponske jedinice snage od po jedan megavat, a predstavnici investitora kažu kako bi kompletan energetski projekat u budućnosti trebalo da bude zaokružen na ukupno 25 megavata.

– Mislim da smo trenutno najveći proizvođač električne energije na prostoru Unsko-sanskog kantona. Imali smo dosta problema tokom same realizacije projekta, ali evo, sada smo na mreži, radimo i mislim da možemo reći kako je ovo istorijski trenutak za Sanski Most, jer se energija proizvodi i troši lokalno – istakao je Alen Šabanović, direktor pomenutog preduzeća, pišu Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu imaju ambiciozne planove vezane za izgradnju dodatnih kapaciteta, ali je problem, kako ističe, u tome što sadašnja elektromreža svojim kapacitetom ne može odgovoriti tim potrebama.

– Nadamo se kako ćemo i to prevazići i da ćemo na ovaj način omogućiti energetsku nezavisnost Sanskog Mosta, ali i šire – kaže Šabanović.

Navodi kako bi ovaj solarni park čitav ovaj prostor mogao učiniti ekonomski poželjnim te da će se fabrike u budućnosti graditi tamo gdje je energija, što bi mogla biti ekonomska šansa za Sanski Most.

– U konačnici, ovaj bi solarni park mogao cijeli ovaj prostor učiniti energetski nezavisnim, jer, primjera radi, Sanski Most u elektroenergetskoj špici vuče oko 8,5 megavata energije. U budućnosti će se fabrike graditi tamo gdje ima energije, jer je njen prenos postao strašno skup, a gubici u prenosu značajni – ističe Šabanović.

Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata u oblasti iskorištavanja solarne energije, a u tome prednjači Bosanski Petrovac, općina sa najvećim brojem sunčanih dana na ovim prostorima. Prvi solarni park u ovoj krajiškoj općini pušten je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

Izgradnju velikog solarnog parka na području Bosanskog Petrovca najavila je i njemačka kompanija “Promondis”, a ukupna investicija procijenjena je na 65 miliona eura i trebalo bi da bude jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh