Energija

Da li su solarni paneli efikasni tokom zime?

Oni koji planiraju da ulože u sopstvenu solarnu elektranu, često imaju nedoumice u vezi sa efikasnošću tokom zimskih mjeseci.

solarni paneli - Pixabay

Oni koji planiraju da ulože u sopstvenu solarnu elektranu, često imaju nedoumice u vezi sa efikasnošću tokom zimskih mjeseci.

U tekstu koji slijedi, razjašnjavamo te nedoumice.

Pitanje efikasnosti solarnih panela tokom zime brine mnoge koji razmišljaju o ulaganju u solarnu elektranu, te je neophodno razjasniti postojeću nedoumicu.

Zimska hladnoća ne utiče na efikasnost solarnih panela, budući da oni pretvaraju sunčevu svjetlost, a ne toplotu u električnu energiju. Štaviše, solari svoju maksimalnu djelotvornost ostvaraju na nižim temperaturama (oko 25 stepeni), u odnosu na one ekstremno visoke tokom ljetnjeg perioda.

Činjenica je da su tokom zime dani kraći i manje sunčani, uz više oblačnosti u odnosu na ostatak godine, te je samim tim proizvodnja električne energije smanjena, ali ne i sama efikasnost solarnih panela.

Jedini neprijatelj solarnih panela može biti snijeg, i to isključivo u vidu obilnih padavina. Naime, veća količina snijega nakupljena na panelima može da optereti njihove nosače i potencijalno dovede do oštećenja samih panela. Sa druge strane, ukoliko manja količina snijega padne na panele, snijeg će brzo spasti, budući da su paneli postavljeni pod uglom i već su zagrijani od sunca.

Tokom zimskog perioda solarne elektrane de facto proizvode manje električne energije u odnosu na svoj kapacitet, ali uštede koje domaćinstva i preduzeća ostvaruju su i dalje na visokom nivou, kako u vidu troškova, tako i u vidu smanjena emisija CO2, prenosi RTCG
Još nekoliko korisnih “zimskih savjeta” za vlasnike kućnih solarnih elektrana:

Preporuka je da ne čistite sami panele od snijega zbog mogućnosti oštećenja

Proteklih godina nismo imali mnogo sniježnih dana, ekstremne sniježne padavine nisu više česta pojava, pa su i paneli bezbjedni

Okolni snijeg može da reflektuje sunčevo zračenje i da pomogne proizvodnju električne energije, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh