Energija

Mogućnost poskupljenja struje u Federaciji BiH

Mogućnost poskupljenja struje u Federaciji Bosne i Hercegovine najavio je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Električna brojila - Cazin.net

Regulatrona komisija za energiju još nije primila nijedan zahtjev za povećanjem cijena. Neizvjesno je koliko će povećanje iznositi. Građani, očekivano, nezadovoljni, piše BHRT.

Građani Federacije Bosne i Hercegovine u budućnosti će više novca izdvajati za električnu energiju. Koliko će povećanje iznositi i kada će struja poskupjeti još nije poznato. Jasno je tek da do toga neće doći u naredna dva mjeseca, jer zahtjeva zasad nema, a kompletna procedura traje 60 dana.

INES KUJUNDŽIĆ, glasnogovornica FERK-a

“U ovom trenutku FERK nije zaprimio nijedan zahtjev za korekcije cijena električne energije. Ni od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, niti od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Prema najavama resornog ministra Nermina Džindića, tokom 2023. zahtjev za korekciju cijene struje trebao bi doći, i to iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

NERMIN DŽINDIĆ, ministar energije i rudarstva FBiH

“Kalkulacije govore da bi ta cijena trebala ići prema gore. Naravno, tu su odgovorne osobe – Upravni i Nadzorni odbor, Skupština i svi drugi. Nadam da će u 2023. doći do stabilizacije cijena i na globalnom, i na evropsko tržištu, tako da ćemo spram tog poremećaja i mi morati reagovati.”

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine navode kako još nisu uputili zahtjev za povećanje cijene električne energije. Ipak, ne odgovaraju hoće li to uraditi i kada. U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kažu da cijene za domaćinstva, za sada, ostaju iste.

MARIJA BUNTIĆ, glasnogovornica EPHZHB

“Nismo podnijeli zahtjev našem regulatoru za povećanje cijena, tako da će cijene kućanstvima ostati iste. Kad je u pitanju gospodarstvo, tu odluku donosi Vlada FBiH. Vlada je donijela odluka kojom je limitirala poskupljenja na maksimalno 20 posto.”

Građani nezadovoljni u strahu od novih poskupljenja. Makar je električna energija roba koju naša zemlja ne mora uvoziti. Ono što je za sada izvjesno jeste da u Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti uvedene blok tarife kao što je slučaj u Republici Srpskoj. Prema riječima resornog ministra, FERK je odbio takav prijedlog, prenosi BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh