Energija

Lideri zemalja EU postigli dogovor o mjerama povodom energetske krize

Lideri 27 zemalja EU postigli su dogovor o mjerama povodom energetske krize, saopštio je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Evropska komisija - Yahoo.com

Savjet je pozvao “Evropsku komisiju da hitno dostavi prijedloge u vezi sa dodatnim mjerama imajući u vidu njihov uticaj na postojeće energetske ugovore, kombinaciju upotrebe energenata i nacionalne okolnosti”, prenio je TASS.

Predsjednik Evrposke komisije Ursula fon der Lajen rekla je na konferenciji za novinare da su lideri EU “dali strateške smjernice” za rad na novom paketu mjera.

Dogovor je uslijedio nakon 11 sati pregovora oko prijedloga za smanjenje računa za energiju dok su cijene plina skočile zbog rata u Ukrajini.

– Sporazum koji se postignut na samitu u Briselu postavio je ‘čvrstu mapu puta za nastavak rada na temi cijena energije’ – rekla je šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen na konferenciji za medije, piše AFP.

Objavljeni tekst poziva Evropsku komisiju i zemlje EU-a da idućih nekoliko sedmica pronađu načine za zaštitu potrošača od visokih cijena “uz očuvanje globalne konkurentnosti Evrope i cjelovitosti jedinstvenog tržišta”.

Najmanje 15 zemalja EU-a, što je više od polovice bloka, zalaže se za ambiciozno ograničenje cijena i sve su više uznemireni štrajkovima i protestima zbog troškova života koji se šire Francuskom, Belgijom i drugim državama članicama.

Međutim, ideja o ograničenju cijena naišla je na otpor Njemačke, najveće ekonomije EU-a, strahujući da bi se proizvođači plina mogli prebaciti na unosnija tržišta u Aziji.

Na kraju, u usaglašenom tekstu stoji da treba provesti “analizu troškova i prednosti” ograničenja cijena za proizvodnju električne energije te da će se procijeniti uticaj izvan Evrope, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh