Energija

U Ravnom će se graditi vjetropark i solarne elektrane

On napominje kako je ova gradnja vjetroparka i solarnih panela od velikoga značaja za gospodarski razvoj kako za tu općinu, tako i za cijelu Hercegovačko-neretvansku županiju.

vjetropark - ilustracija/fena

Općina Ravno zaključila je nedavno dva ugovora o izgradnji vjetroparka i solarnih elektrana, i to na lokacijama Velja Međa te Golubov kamen u blizini naselja Ivanica, na razdoblje od 30 godina u svrhu proizvodnje električne energije u vjetroelektranama. Vrijednost investicija je oko 100 milijuna eura.

“Na području naselja Velja Međa, ubuhvata 280 hektara površine, planirana je izgradnja kombinacija vjetroelektrana i solarnih panela, snage veće od 100 MW za proizvodnju električne energije, dok bi na lokaciji Golubov kamen, površine oko 260 hektara, gdje je planirana izgradnja solarnih panela, snaga bila od 80 do 100 MW za proizvodnju električne energije”, kazao je voditelj Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Općine Ravno Josip Raguž.

On napominje kako je ova gradnja vjetroparka i solarnih panela od velikoga značaja za gospodarski razvoj kako za tu općinu, tako i za cijelu Hercegovačko-neretvansku županiju.

“Naime, za zakup po dio dobiva i općina i županija, a sama Općina Ravno ima benefit kada govorimo i o kWh proizvedene električne energije, te bi godišnje po jednom ugovoru ova općina dobivala minimum 300 do 400 tisuća maraka”, ističe Raguž, napominjući kako to opet ovisi o količini proizvedene električne energije.

Po sadašnjim izračunima, navodi on, vrijednost investicija je po obuhvatu spomenutih lokacija oko 100 milijuna eura, kako za jedan tako i za drugi ugovor.

Za ugovor na lokaciji Velja Međa, javila se tvrtka Ventus industria, partner njemačke kompanije WPD koja je jedna od vodećih svjetskih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije, dok je za područje Golubov kamen interes pokazala Winter Wind Tomislavgrad, poznata vrhunska tvrtka iz koncerna širokobriješkoga Feala.

Voditelj Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Općine Ravno kazao je da su sada u fazi ishodovanja potrebnih dokumenata i dozvola, a sukladno ugovorima o zakupu, vjetropark i solarne elektrane bi trebalo staviti u funkciju i krenuti s proizvodnjom električne energije u roku od pet godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh