Energija

Da li bojler stalno držite uključenim ili palite po potrebi? Kako zapravo više štedite

Sada kada smo stalno kod kuće, računi za struju kao da se dupliraju. Ovih dana bavićemo se kako sve možete da uštedite na računima, a prvi na redu nam je jedan od najvećih potrošača u domaćinstvu, njegovo veličanstvo, bojler.

NOVI

Da li je štedljivije bojler stalno držati uključenim ili ga paliti po potrebi? Evo konačnog odgovora.

Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po ceo dan i noć, jer onda ne mora da grije svu vodu, već samo dogrijeva, drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi. A evo šta na tu dilemu kaže serviser ovih kućnih aparata.

– Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda – kaže za “Ženu” Marko Todorović, serviser bijele tehnike i kućni majstor, i dodaje da i namena bojlera igra veliku ulogu – ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene, onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko. Dakle, štedljvije je ipak paliti ga po potrebi, i naravno, ako već pazite na štednju, gledaćete da ga uključite u jeftinijoj tarifi.

Što se tiče produžavanja vijeka bojlera, kako nam objašnjava ovaj serviser, njemu je svejedno da li stalno radi ili ne, ukoliko su svi djelovi u redu, jer “nije to čovjek da mu treba odmor.”

Caka koja, s druge strane, zaista pali jeste da termostat podesite na 55-60 podeoka.

– Neka najviša vrijednost na koju ga namještate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u uslovima u našoj zemlji budući da nam je voda tvrda – savetuje Todorović.

Dakle, što se tiče uštede, ipak nemojte držati bojler stalno upaljenim, a kako biste mu produžili vijek trajanja, obratite pažnju na termostat i čistite kamenac jednom godišnje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh