BIZnews

SAD zaprijetila Kini zbog bankarskog sektora

SAD bi mogle uvesti sankcije kineskim bankama zbog saradnje sa Rusijom. ovu vijest je plasirao jučer Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na anonimne izvore.

Zastave SAD i Kine - Nationalinterest.org

Washington očekuje, kako je navedeno, da će prijetnja sankcijama natjerati Peking da “prekine trgovinsku potporu ruskoj vojnoj industriji”.

U članku se navodi da je pomoć Kine “omogućila Moskvi da obnovi svoj vojno-industrijski potencijal”. Kineske banke služe kao ključni posrednici u komercijalnom izvozu u Rusiju.

Američki službenici, ipak, priznaju da bi uvođenje sankcija bila “krajnja opcija”. Ukoliko Washington diplomatskim putem ne ubijedi Peking da ograniči izvoz u Rusku Federaciju.

Prema WSJ, američki službenici su posljednjih tjedana pojačali pritisak na Peking na privatnim sastancima i telefonskim razgovorima. Upozoravajući da je Washington spreman preuzeti mjere protiv kineskih financijskih institucija zbog suradnje sa Moskvom, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh