BIZnews

Murphy o Južnoj interkonekciji i ovisnosti od Rusije: Vrijeme za BiH ističe!

U Neumu se danas održava Energetski samit koji okuplja brojne stručnjake i političke lidere te predstavnike međunarodne zajednice.

Energetika.ba

Medijima se uoči početka samita obratio Ambasador SAD u BiH Michael Murphy, piše biznis.

– BiH ima samo jedan gas, previše je to rizika, pogotovo jer je to ruski gas, a to država ne smije sebi dozvoliti. Benefiti od drugog izvora gasa su veliki i izazvat će nezavisnost od ruskog gasa i zbog toga nemamo više vremena i to moramo uraditi sada! To će čak izazvati i nova radna mjesta i priliku za ljude u ovoj zemlji. Energija je pokretač svega i mi moramo gledati na to kao ključni benefit također, rekao je Murphy na početku samita.

On je poručio kako je energetski sektor u BiH prilično neuređen i neusklađen te je pozvao na hitno djelovanje kako bi se ostvarila diverzifikacija prirodnim gasom, odnosno kako bi BiH izbjegla posljedice koje može imati zbog ovisnosti o Rusiji.

– Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, rekao je Murphy.

Dodao je da je potrebno uraditi brojne i sveobuhvatne reforme u ovom sektoru.

– Prije nego bude prekasno. Sat za BiH otkucava, rekao je Murphy te dodao da je to moguće uraditi ako politički lideri budu posvećeni tom cilju i saradnji na njegovom ostvarivanju.

– Energetski sektor je ključni faktor stabilnosti BiH. On osigurava da vam niko ne može isključiti svijetlo ili grijanje tokom zime, rekao je Murphy.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh