BIZnews

Cijene zlata padaju: Utjecaj kamatnih stopa i potražnje na tržištu

Cijene zlata nastavile su padati i u utorak, piše Reuters navodeći kako su u ponedjeljak bile na najnižem nivou u posljednjih sedam dana.

Trgovina zlatom - Blogspot.com

Promptno zlato palo je 0,3 posto pa njegova cijena sada iznosi 2.153 dolara za uncu, a pad bilježe i fjučersi američkog zlata, i to za 0,4 posto.

Vrijednost zlata i prošle je sedmice pala nakon što su podaci pokazali da su potrošačke cijene u SAD-u porasle u februaru, kao i proizvođačke čiji je rast bio veći od očekivanog.

Time je dodatno poraslo uvjerenje da će američka središnja banka kamatne stope ostaviti nepromijenjenima. Više kamatne stope, naime, smanjuju privlačnost držanja zlata koje ne donosi prinos, prenose Financije hr.

Sigurno kao kuća i likvidno kao novac – hrvatsko tržište investicijskog zlata ruši sve rekorde.

Trgovci trenutno procjenjuju da postoji oko 59 posto šanse za smanjenje kamatnih stopa u lipnju.

“Obnovljena potražnja za zlatom putem ETF-ova od finansijskih ulagača i stalna solidna potražnja od središnjih banaka trebala bi omogućiti zlatu da dostigne novi rekord od 2.250 dolara na kraju godine”, smatraju analitičari, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh