BIZnews

Evo šta sadrži trogodišnji plan poslovanja Elektroprivrede BiH

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) izradila je plan poslovanja za period od 2024. do 2026. godine.

JP Elektroprivreda BiH - Facebook

S obzirom na to da ovo preduzeće ima za cilj ostvariti pozitivno poslovanje nakon prošlogodišnjeg gubitka od 140 miliona KM sasvim je izvjesno da građane očekuje poskupljenje struje.

Ono što stanovništvo najviše zabrinjava je činjenica da su sva dosadašnja lančana poskupljenja roba i usluga vezana za poskupljenje struje i goriva.

Spomenutim Planom, koji je sačinila Elektroprivreda BiH, se navodi da bi eventualne promjene klučnih energetskih i cjenovnih elemenata bile uvažene kroz revidiranje Plana u toku 2024. godine.

“Predviđeno je ponovno postizanje profitabilnosti poslovanja i to prvenstveno kroz rast prodajnih cijena u tržišnom i javnom snabdijevanju”, navedeno je.

Prodaja električne energije

Prijedlog promjene cijena, a koji treba potvrditi FERK, trebao bi biti razmatran do polovine godine, nakon usvajanja Plana i slanja prijedloga procenta u kojem će povećanje cijene biti realizovano.

Planom se daje zadatak Upravi i Nadzornom odboru Elektroprivrede BiH da kroz politiku određivanja prodajnih cijena i drugih uslova prodaje za krajnje kupce nađu prihvatljiv balans između potrebe održavanja dugoročne održivosti i stabilnosti poslovanja EPBiH i Koncerna EPBiH uvažavajući globalnu energetsku tranziciju ka dekarboniziranoj ekonomiji.

Osim toga, navode, potrebno je sačuvati likvidnost Društva na kratkoročnom i dugoročnom nivou, ali i potrebu da se građanima i privrednim subjektima obezbjedi stabilno snabdjevanje električnom energijom po pristupačnim cijenama.

Najveći dio planirane prodaje električne energije krajnjim kupcima odnosi se na kategoriju “domaćinstva”, kod koje je planirano povećanje tarifnih stavova za energiju za 2024. godinu.

Dalje se navodi da je planirana ukupna proizvodnja energije od 18.027 GWh. Planiran je obim prodaje od 6.297 GWh u 2024. godini, 6.089 GWh u 2025. godini i 6.376 GWh u 2026. godini.

Solarne elektrane

Planom su predviđena i ulaganja u zavsina društva rudnike uglja u iznosu od 25,2 miliona KM.

Planiran je i početak izgradnje više novih energetskih objekata. Predviđen je početak izgradnje HE Janjići, kao i početak izgradnje drugih novih proizvodnih objekata, od kojih su vjetroelektrana Vlašić i nekoliko solarnih elektrana, za čiju izgradnju bi bila korištena sredstva međunarodnih finansijskih institucija i vlastita sredstva iz gotovinskog toka po osnovu internog obračuna naknada za emisiju CO2.

Predviđeno je da u toku planskog perioda počne proizvodnja u nekoliko novih objekata solarnih elektrana, Gračanica 1, Gračanica 2, Gornja Breza, Banovići Selo i Podveležje 3, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh