BIZnews

Aerodrom Sarajevo očekuje najprometnije ljetnu sezonu ikad

Sarajevski aerodrom očekuje najprometniju ljetnu sezonu dosad…

Započeli letovi aviokompanije SunExpress na relaciji Antalija - Sarajevo - profitiraj.ba

Sarajevski aerodrom očekuje najprometniju ljetnu sezonu dosad, sa 12 novih linija najavljenih i preko 1,6 miliona mjesta u prodaji od 31. marta do 26. oktobra ove godine. Ovog ljeta na aerodromu debituje Ryanair sa šest destinacija, dok će Air Arabia i Aegean Airlines obnoviti svoje stalne letove za Sharjah i Atinu, nakon nekoliko godina.

Turski prevoznik SunExpress, koji je ušao na tržište Bosne i Hercegovine letovima iz Antalije, tokom ljeta će početi sa radom iz Izmira. Pegasus Airlines će povećati svoje prisustvo u Sarajevu novim letovima iz Antalije, dok će saudijski Flyadeal i SAS Scandinavian Airlines pokrenuti sezonske usluge iz Džede i Kopenhagena. Većinu novih ruta subvencionirat će Turistički savez Kantona Sarajevo.

Ovog ljeta Sarajevski aerodrom ima ukupno 1.636.428 sjedišta na redovnim dolaznim i odlaznim letovima zajedno. To predstavlja povećanje od 30,3% u odnosu na prošlo ljeto i poboljšanje od 14,3% u odnosu na 2022., koje je bilo najprometnije ljeto do sada, kada je Wizz Air održavao bazu u glavnom gradu BiH.

Tokom ljeta, Turkish Airlines će biti najveći avioprijevoznik sa nešto više od 200.000 sjedišta, a slijede ga lokalni rival Pegasus Airlines, a zatim Austrian Airlines. Novi učesnik, Ryanair će biti šesta najveća aviokompanija na osnovu raspoloživog kapaciteta sa 96.178 sjedišta, iza Wizz Air Abu Dhabija i Flydubaija.
Nove linije iz Sarajeva, ljeto 2024

Od svih aviokompanija koje ove godine otvaraju nove linije za Sarajevo, Ryanair ima najveće aspiracije za svoj budući razvoj u gradu, s ciljem da samo u prvoj godini poslovanja preveze 200.000 putnika.

“Ryanair je jedina aviokompanija koja može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini u odnosu na konkurentske aviokompanije koje i dalje otkazuju rute i smanjuju kapacitet”, rekao je nedavno glavni komercijalni direktor Ryanair-a, Jason McGuinness.

On je dodao da je tTokom razgovora sa upravom aerodroma i ministrima vlade rekao da je Ryanair tu da raste.
“Želimo se proširiti u Sarajevu. U početku nećemo imati bazu u Sarajevu. Kada uspostavimo bazu, tada ćemo direktno zaposliti tehničare, pilote i kabinsko osoblje. Još nismo u toj fazi, ali radimo na tome”, dodao je McGuinness, navodi portal Ex-Yu Aviation.

Na osnovu indirektnog protoka putnika, najprometnije neopslužene destinacije izvan Sarajeva, nakon što se izuzmu nadolazeće nove linije, su Ankara, Amsterdam, Pariz i Brisel, piše profitiraj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh