BIZnews

Evo koliko koštaju stanovi u Crnoj Gori

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosila je 1.790 evra, pokazuju podaci Monstata.

Podgorica - Nezavisne.com

U Podgorici cijena kvadratnog metra stana iznosila je 1.862 evra.

Na primorju je cijena 1.771 evra, a u središnjem regionu države 915 evra.

Na sjeveru prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je 1.091 evro.

Iz Monstata poručuju da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

“Ako je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ako je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, dodaju iz Monstata, prenosi RTCG.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u četvrtom kvartalu protekle godine iznosila je 1.795 evra.

U kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila je 589 evra.

Prema metodologiji istraživanja “cijene stanova u novogradnji”, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

“Predmet posmatranja ovog istraživanja nisu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora”, zaključuje se u saopštenju Monstata, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh