BIZnews

BiH završila 2023. godinu sa inflacijom od 6,1 posto

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovine porasle su za 2,2 posto u decembru na u odnosu na decembar 2023. godine, dok su u cijeloj 2023. godini u poređenju s 2022. zabilježile rast od 6,1 posto.

financa.ba

U decembru je, u poređenju sa novembrom, zabilježena deflacija od 0,2 posto, podstaknuta padom cijene prijevoza i odjeće i obuće. Blagi rast cijena zabilježen je kod hrane i bezalkoholnih pića, zdravstva, restorana i hotela i ostalih dobara i usluga.

Usporavanju inflacije na godišnjem nivou u najvećoj mjeri je doprinio pad cijena odjeće i obuće, režijskih izdataka i prijevoza. S druge strane, restorani i hoteli, namještaj i alkoholna pića bilježe najveći rast.

Inflacija je od 6,2 posto identična je posljednjim projekcijama koje je iznijela Centralna banka Bosne i Hercegovine. Banka je prethodno, u sjesenjim prognozama, predvidjela inflaciju od 6,3 posto, ali je do korekcije došlo usljed nastavka trenda neočekivano brzog usporavanja potrošačkih cijena u odnosu na prethodne mjesece.

Prema anketi središnje bh. monetarne institucije, koja je obuhvatila mišljenje predstavnika finasijskog sektora, komercijalnih banaka i osiguravajućih društava, u BiH se u 2024. očekuje inflacija od 5,8 posto, dok će u 2025. usporiti na 5,5 posto.

Rezultati ankete provedene u decembru 2023. godine ukazuju na pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, te se smatra da će daljnji pad inflacije uticati na poboljšanje privrede uopće, piše indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh