BIZnews

Privreda u Francuskoj opala za 0,1 posto

Francuska privreda opala je za 0,1 posto u trećem kvartalu godine, a novembarska inflacija smanjena je više nego što se očekivalo, pokazali su revidirani podaci statističkog zavoda INSEE.

Pixabay

INSEE je saopštio, prenosi Srna, da je doprinos bruto kapitala za investicije, koji pokazuje koliko se nove dodate vrijednosti ulaže u privredu, a ne troši se, značajno revidiran naniže u francuskoj privredi, a doprinos domaće potražnje takođe je umanjen na 0,2 poena.

Statistički zavod je saopštio da je doprinos spoljne trgovine na nivou od minus 0,4 poena i da je time negativno uticao na bruto domaći proizvod tokom trećeg kvartala, pošto je uvoz porastao.

U novembru je preliminarna inflacija, usklađena sa čitavom EU, iznosila 3,8 odsto na godišnjem nivou, inflacija je smanjena sa 4,5 odsto u oktobru, čemu je pomoglo smanjenje pritiska cijena u energetici i sektoru usluga.

Cijene hrane porasle su za 7,6 procenata u novembru, u odnosu na 7,8 odsto u oktobru, dok je rast cijena energenata usporen na 3,1 odsto nakon povećanja od 5,2 procenta prošlog mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh