BIZnews

Koliko sirovog mlijeka je proizvela EU 2022. godine i gdje je završilo?

Velika većina sirovog mlijeka, 149,9 miliona tona isporučena je mljekarama, a ostatak je korišten na samim gazdinstvima za proizvodnju svježih i prerađenih mliječnih proizvoda. Koja je zemlja proizvođač broj jedan?

Mliječne farme Evropske unije proizvele su oko 160 miliona tona sirovog mlijeka u 2022. godini. Eurostat u najnovijem saopćenju piše kako to ukazuje na godišnji pad od 0,3 miliona tona. Iako je riječ o relativnoj stabilnosti, podsjećaju da je oprečno rastu proizvodnje kojega bilježe od 2010. godine.

Koliko mlijeka završi kao maslac i sir?

Velika većina sirovog mlijeka (149,9 miliona tona) isporučena je mljekarama, a ostatak je korišten na samim gazdinstvima za proizvodnju svježih i prerađenih mliječnih proizvoda.

Tako su prošle godine mljekare proizvele 22,5 mil. t konzumnog mlijeka te 7,7 mil. t fermentiranih mliječnih proizvoda i to od 6 mil. t punomasnog i 1,7 mil. t obranog mlijeka.

Od 46,4 mil. tona punomasnog mlijeka napravljeno je 2,3 mil. t maslaca, a od 59,2 mil. t punomasnog i 16,9 mil. t obranog napravljeno je 10,4 mil. t sira.

Za proizvodnju sira i maslaca iskorišteno je 70 posto ukupne količine punomasnog mlijeka u EU mljekarama.

Njemačka najveći proizvođač

Njemačka je bila najveći proizvođač konzumnog mlijeka (19% ukupne EU kolčine), maslaca (20%), fermentiranih mliječnih proizvoda poput jogurta (29%) i sira (22%). Francuska je bila drugi najveći proizvođač i maslaca i sira (18% od ukupnog broja za svaki proizvod).

Njemačka je zajedno sa Španijom (15% ukupne EU kolčine), Francuskom (13%), Italijom (11%) i Poljskom (9%) činila dvije trećine proizvedenog konzumnog mlijeka u EU-u 2022.

Kada je riječ o drugim zemljama, one su bile ključni proizvođači ostalih svježih i prerađenih mliječnih proizvoda.

Tako je Nizozemska zabilježena kao drugi najveći proizvođač fermentiranih mliječnih proizvoda u EU (15% ukupne EU kolčine), četvrti najveći proizvođač sira (9%) i peti maslaca (10%). Irska je pak bila treći najveći proizvođač maslaca (13% ukupne EU količine) i peti po proizvodnji fermentiranih (7%).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh