BIZnews

Zenički sajam poljoprivrede okupio više od 100 proizvođača

Sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva “OPENS – Zenica 2023”, koji se 11. put održava na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Zenički sajam poljoprivrede - biznis.ba

Okupio je poljoprivredne proizvođače iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji će do nedjelje nuditi svoje proizvode građanima tog grada – kazao je direktor Sajma i jedan od izlagača Refik Alihodžić iz Visokog.

Sajam se ove godine održava pod sloganom “Poljoprivreda je važna”, a sutra će u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, koji je i generalni pokrovitelj ovogodišnjeg sajma, Udruženje poljoprivrednika ZDK organizirati okrugli stol.

-Drago mi je da imamo ovoliki broj izlagača. Imamo više od 100 izlagača iz cijele BiH, a možemo se pohvaliti da imamo raznovrsnu ponudu poljoprivrednih proizvoda. Imamo i proizvode etno narodnog stvaralaštva, rukotvorine, koje rade naše žene iz različitih udruženja. Imamo više od 5.000 proizvoda koje građani mogu konzumirati i kupiti – kazao je Alihodžić, te izrazio nadu da će svako naći nešto za sebe.

Svakodnevno će biti organizirani i muzički i folklorni programi.

Premijer Vlade ZDK Nezir Pivić istakao je da pokroviteljstvom nad ovim sajmom Vlada ZDK pokazuje kako je opredjeljena da nastavi podržavati poljoprivrednike tog kantona.

-Smatramo da je ulaganje u organsku proizvodnju jedan od ključnih prioriteta, iz razloga što svi trebamo da imamo zdravu prehranu. Mi smo danas, već na drugoj sjednici nove Vlade ZDK, pokazali to opredjeljenje i izdvojili smo značjana sredstva za poljoprivredu, za podsticaje proizvodnji.

Svakako ćemo i u budućnosti nastaviti da ulažemo u poljoprivredu. Time što smo generalni pokrovitelji ovog sajma, pokazali smo da nam je značajno da oni koji su vrijedni, koji proizvode, koji rade u jako teškim okolnostima da bi proizveli zdrave proizvode,a koji svima mogu koristiti, da ćemo im dati velkiku podršku – najavio je premijer Pivić.

Novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Jasmin Čajić istakao je kako je Vlada ZDK ove godine za poticaje namijenila 5,5 miliona KM te da je njihov plan da u prijedlogu budžeta za narednu godinu osiguraju nešto veća sredstva.

-Vlada je još uvijek relativno mlada, nema još ni mjesec dana kako smo preuzeli dužnost, ali sa saradnicima sam prešao sve izvještaje kako bismo vidjeli šta je urađeno u prethodnom periodu.

Ono što je dobro nastavit ćemo raditi, a ono što nije bilo dobro, naravno, zaustavit ćemo ta sredstva i usmjeriti ih u oblasti u kojima su tendencije rasta proizvodnje. Čim se usvoji budžet za narednu godinu, odmah ćemo krenuti s izradom Programa poticaja za 2024. godinu, kako bismo što prije ta sredstva mogli implementirati i kako bi što prije došla do naših građana, kojima su i najpotrebnija – kazao je ministar Čajić.

Vlada ZDK danas je, dodaje, izdvojila novih 250.000 KM za isplatu novih poticaja, prije svega za proizvodnju kornišona, jagodičastog voća, plasteničku proizvodnju…

-Što se tiče subvencija, za ovu godinu je za poljoprivredu isplaćeno oko 3.000.000 KM. Nama je ostalo da isplatimo oko 2,5 miliona KM. Sada, koliko ćemo od tih sredstava moći isplatiti do kraja tekuće godine, u ovom trenutku ne mogu odgovoriti s obzirom da smo mi naslijedili to što smo naslijedili, a već je kraj godine. Možemo reći da je oko 55 posto sredstava isplaćeno – kazao je ministar Čajić.

Zadovoljstvo što imaju priliku da se ponovo predstave za zeničkom sajmu te sugrađanima ponude svoje proizvode izražava i Senada Bajrambašić, koja prodaje kozije sireve.

-Ovo je porodični posao, koji moj otac Šukrija Ćoloman vodi već 30-ak godina. Osvojili smo puno nagrada i zlatnih medalja za kvalitet – ističe Bajrambašić, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh