BIZnews

Otvara se fabrika stočne hrane u BiH – vrše otkup domaćih žitarica!

Spremni kapaciteti za izuzimanje ovogodišnjeg roda pšenice i kukuruza i drugih žitarica domaćih proizvođača.

Otvara se fabrika stočne hrane u BiH - vrše otkup domaćih žitarica! - agroklub.ba

Za oko desetak dana svoje pogone u rad će pustiti fabrika stočne hrane Agromix u Doboju. Riječ je o kompaniji koju je prije dvije godine preuzeo tešanjski Madi, a bit će, kako kažu, najveći proizvođač stočne hrane u državi.

Kako je za Agroklub potvrdio izvršni direktor “Madija”, Edin Jabandžić, fabrika će u punom kapacitetu početi da radi 30. oktobra.

“Proizvodit ćemo preko 100.000 tona hrane godišnje. Radi se o fabrici sa ozbiljnim smještajnim kapacitetima, što je ujedno prilika za razvoj agrara na području ove regije”, kazao nam je Jabandžić.

Investirali 19 miliona KM

Agromix, kompaniju koja se više od dva desetljeća bavi proizvodnjom i prodajom stočne hrane, preuzeli su u aprilu 2021. godine, a potom su uslijedila velika ulaganja u infrastrukturne projekte u cilju povećanja kapaciteta u svim proizvodnim segmentima. Riječ je o ukupnoj investiciji od 19 miliona maraka.
Godišnje potrebe 100.000 tona raznih žitarica (Foto: Maja Celing Celić)

Pored postojećih, spremna je i potpuno nova hala od 250 m2, te novi silosi koji su kapacitetima prošireni za 20 puta.

“Radi se o preko 15 hiljada tona silosnih i smještajnih kapaciteta. Riječ je o ogromnim potrebama, godišnje će nam trebati oko 100 hiljada tona raznih žitarica, tako da smo otvoreni za domaće proizvođače”, dodaje naš sagovornik.

Otkup žitarica

Potvrdio nam je da su kapaciteti za izuzimanje ovogodišnjeg roda pšenice i kukuruza, ali i drugih žitarica spremni. Domaći proizvođači se mogu javiti referentici za nabavku Sabini Delić na broj telefona 065863519, gdje se mogu informisati i o cijenama.

“Smještaj, sušenje i sve ostalo ćemo raditi, izuzimati, otkupljivati, lagerovati. Ovo je jedna ozbiljna prilika za kompletnu regiju da se dalje razvija i da se ubrza obrada neobrađenih površina te da se one zasiju”, zaključio je Jabandžić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh