BIZnews

Najveći poslodavac na svijetu ima čak 2,1 milion radnika

Objavljena je lista najvećih poslodavaca na svijetu, kao i najvrednijih kompanija.

Walmart - cnbc.com

Američki trgovački lanac “Walmart” ima najviše zaposlenih na svijetu, čak 2,1 milion radnika. Na drugom mjestu po broju radnika je “Amazon” sa oko 1,5 miliona i na trećem mjestu kompanija “Foxxon” oko 826.000 radnika.

Na tom spisku po broju radnika, globalna kompanija “Apple” je tek na 133. mjestu, budući da ima “samo” 164.000 zaposlenih na globalnom planu.

Ali, na listi kompanija po iznosu tržišne kapitalizacije (vrijednosti), prema podacima sa “Companymarketcap”, prva kompanija je “Apple” sa 2,8 biliona dolara, na drugom mjestu je “Microsoft” 2,4 biliona dolara i na trećem mjestu “Saudi Aramco” (2,2 biliona dolara), “Alfabet” (1,7 biliona dolara), “Amazon” (1,4 biliona dolara), “Nvidia” (1 bilion dolara), kompanija “Tesla” (845 milijardi dolara).

Zatim “Berkshire Hathaway” (808 milijardi dolara), “Meta” (“Facebook”) sa 784 milijarde dolara i “Eli Lilly” (545 milijardi dolara), prenio je Bankar.me.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh