BIZnews

Trgovci u SAD gube milijarde zbog krađa: Target zatvara dio prodavnica

Poznati američki trgovinski lanac Target zatvara devet prodavnica u četiri države.

Target - vijesti.ba

Tvrde da krađa i organizovani maloprodajni kriminal stvaraju neodrživo poslovno okruženje.

„Ne možemo da nastavimo sa radom ovih prodavnica jer krađe i organizovani kriminal u maloprodaji ugrožavaju sigurnost našeg tima i gostiju i doprinose neodrživom poslovnom učinku“, rekao je Target u saopštenju.

“Znamo da naše trgovine imaju važnu ulogu u njihovim zajednicama, ali možemo biti uspješni samo ako je radno i šoping okruženje sigurno za sve.”

Prodavnice će se zatvoriti 21. oktobra. Radi se o prodavnicama na East Harlemu u New Yorku, dvije lokacije u Seattleu, tri lokacije u Portlandu i tri lokacije u San Franciscu i Oaklandu. Target je saopštio da je pojačao sigurnosti i implementirao druge alate protiv krađe prije nego što je odlučio zatvoriti radnje. Dodali su da će se zaposleni moći prebaciti na druge lokacije.

CNN navodi da nije jasno da li su prodavnice imale loš učinak ili su postigle svoje ciljeve prihoda. Target ovo nije komentarisao.

Targetova objava dolazi istog dana kada je Nacionalna maloprodajna federacija objavila nove podatke o stanju krađe u maloprodaji.

NRF, najveća trgovinska grupa u maloprodajnoj industriji, saopštila je u utorak da je prosječno smanjenje – izraz koji se odnosi na robu koja nestaje zbog vanjske i unutrašnje krađe, prevare, štete i drugih razloga – koštalo trgovce 112,1 milijardu dolara gubitka u 2022. godini, u odnosu na 93,9 milijardi dolara u 2021.

Grupa je rekla da je prosječna stopa smanjenja u 2022. porasla na 1,6%, u odnosu na 1,4% prethodne godine. NRF je rekao da su trgovci sve više zabrinuti da zločini u trgovinama postaju opasniji i nasilniji te se odlučuju za zatvaranje trgovina na posebno osjetljivim lokacijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh