BIZnews

Hrvatska povlači sa tržišta sardine poznate robne marke

Sardine “Stela” koje se prodaju u vakumiranim pakovanjima od 200 grama povlače se sa hrvatskog tržišta…

sardine - Wikimedia

Sardine “Stela” koje se prodaju u vakumiranim pakovanjima od 200 grama povlače se sa hrvatskog tržišta zbog mogućeg prisustva histamina iznad zakonom dozvoljenih granica, saopšteno je iz Evropskog sistema za brzo uzbunjavanje za hranu i za životinje.

Iz Evropskog sistema savjetuju kupce da ovu sardinu, čiji je proizvođač italijanska kompanija “Stela” iz Milana, ne bi trebalo da konzumiraju i trebalo bi da je vrate na prodajno mjesto, prenose hrvatski mediji.

Povišene vrijednosti histamina otkrivene su kontrolama na tržištu i to na prodajnim mjestima u Italiji.

Sardine su se prodavale u Italiji i Hrvatskoj.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na njega.

Povišeni nivoi histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uslove.

Simptomi trovanja histaminom su smetnje u probavi, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha i kožni osip i svrab, piše SRNA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh