BIZnews

BiH ima priliku ojačati ekonomsku saradnju sa Azerbejdžanom u oblasti energetike

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Azerbejdžana nije na zavidnom nivou, imajući u vidu mogućnosti koje se mogu koristiti s obzirom na dobre diplomatske odnose dviju zemalja i zajedničku povezanost sa Turskom…

ilustracija - akta.ba

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Azerbejdžana nije na zavidnom nivou, imajući u vidu mogućnosti koje se mogu koristiti s obzirom na dobre diplomatske odnose dviju zemalja i zajedničku povezanost sa Turskom, naveli su za Fenu iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH).

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev boravit će u četvrtak u službenoj posjeti BiH na čelu brojne delegacije iz te zemlje, a u Predsjedništvu BiH, kako je najavljeno, Alijev bi trebao razgovarati najviše o ekonomskoj saradnji, sa posebnim naglaskom na saradnju u oblasti energetike.

Iz VTKBiH su dodali da naše susjedne zemlje (Crna Gora, Srbija, Hrvatska) imaju jaču ekonomsku saradnju sa Azerbejdžanom od nas, pa u tom smislu, BiH bi mogla iskoristiti šansu za izvoznike u oblasti građevine, farmaceutike, IT-a, tekstila,odnosno iskoristiti privredni razvoj Azerbejdžana i tržišne prilike te omogućiti mobilnost i međuljudske kontakte za uspostavljanje poslovne saradnje.

Kada je riječ o energetici, kako navode iz VTKBiH, već su otvorena pitanja oko isporuke azerbejdžanskog gasa BiH preko strateškog projekta, a radi se o projektu koji realizuju Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska i za koji je do sada pripremljen idejni projekt uz podršku Investicionog okvira za zapadni Balkan, gdje bi se omogućilo BiH snadbdjevanje prirodnim gasom preko Jadransko-jonskog gasovoda.

“Sasvim je sigurno da se može iskoristiti šansa s obzirom na to da je Azerbejdžan bogat prirodnim resursima i da j po raspadu bivšeg Sovjetskog Saveza, izlasku iz komunizma i osamostaljenju, postao regionalni faktor u energetici. BiH ima priliku ojačati ekonomsku saradnju u oblasti energetike, svakako imajući na umu važnost diverzifikacije snadbdijevanja prirodnim gasom”, istakli su iz VTKBiH.

U 2022. godini iz BiH je izvezeno robe u Azerbejdžan u vrijednosti 1.433.557 KM i u u odnosu na 2021. izvoz je narastao dvostruko, tj. za 843.770 KM. Najznačajniji izvozni proizvodi u 2022. godini su bili: lijekovi 449.358 KM, naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala 304.804 KM, razni prehrambeni proizvodi 245.189 KM, proizvodi za uljepšavanje i šminkanje 212.998 KM, mašine i uređaji 98.192 KM. Tih pet proizvoda čini 1.310.541 KM ukupnog izvoza u Azerbjdžan ili 91,41 posto.

Iz Azerbejdžana je u 2022. godini uvezeno robe u vrijednosti 5.670.798 KM i u odnosu na 2021. uvoz je porastao za 5,3 miliona KM, uglavnom zbog uvoza nafnih ulja i ulja od bitumenskih minerala. Najznačajniji uvozni proizvodi u 2022. godini su bili: naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala 5.545.039 KM, cijevi, crijeva i pribor za njih (npr. spojnice) 103.522 KM, lični automobili i druga motorna vozila 12.557 KM, te motorna vozila za prevoz robe 9.679 KM.

Naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala čine 97,78 posto ukupnog uvoza iz Azerbejdžana.

Prema podacima VTKBiH, u periodu 2018-2022. godine ukupan uvoz je iznosio 6.303.758 KM, a izvoz 3.864.002 KM, te je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61,30 posto. Uvoz iz Azerbejdžana je bio neznatan sve do 2022. godine, piše Akta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh