BIZnews

U Federaciji BiH promet od trgovine na malo u januaru veći za 3,4 posto

Kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u Federaciji BiH u januaru je porastao za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Sezonski prilagođeni promet od trgovine na malo u januaru u odnosu na prethodni mjesec realno je porastao za 2,1 posto.

Ukupan promet trgovaca na malo, kalendarski prilagođen, u januaru realno je veći za 3,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je sezonski prilagođen ukupan promet trgovaca na malo realno veći za 0,9 posto u odnosu na decembar 2022.

Ukupan izvorni neprilagođeni promet od trgovine na malo u januaru u poređenju sa istim mjesecom prošle godine nominalno je veći za 14 posto.

Iz Zavoda navode da su najveći uticaj na rast nominalnog neprilagođenog prometa u januaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine imale nespecijalizovane prodavnice životnim namirnicama sa rastom od 22,5 posto i uticajem od 8,3 posto, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh