BIZnews

Šok na tržištu: Turski fond je pobjednik godine na Wall Streetu

Dionice naftnih kompanija naglo su porasle 2022., pa nije iznenađenje da su fondovi koji prate energetski sektor ove godine bili dobitnici Wall Streeta.

Wall Street - Twitter

Ali najbolji fond godine je iznenađenje, a to je onaj koji ulaže u različite firme sa sjedištem u Turskoj. Berzanski fond iShares MSCI Turkey više se nego udvostručio do 19. decembra, prema podacima Morningstar Directa.

Fond ima velike udjele u turskom finansijskom divu Akbank, trgovcu na malo Bim sa sjedištem u Istanbulu i matičnoj firmi Turkish Airlinesa.

Turska je teško pogođena inflacijom, kao i ostatak svijeta, a njena valuta, lira, strmoglavo je pala u odnosu na američki dolar i druge vodeće svjetske valute.

Otkud onda toliki dobici?
Tursko tržište dionica napredovalo je jer zemlja čini nešto što većina drugih ne radi: njena centralna banka snižava kamatne stope kako bi poduprla potrošnju. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi zadržati vrlo niske stope.

Čak je u posljednjih nekoliko godina otpustio nekoliko čelnika centralne banke koji su odbili sniziti stope. Turska ekonomija je nedavno usporila jer je nezaposlenost porasla, ali nestabilnost nije naštetila turskim dionicama.

IShares Turkey ETF također je doživio porast vrijednosti zbog viših cijena energije, budući da je rafinerija Tüpraş najveći holding.

Drugi američki i međunarodni naftni fondovi i ETF-ovi također su bili na vrhu Morningstar Directove liste. Morningstar Direct osigurao je CNN Businessu rangiranje najboljih i najgorih uzajamnih fondova i ETF-ova za 2022.

S druge strane, najveći gubitnici godine su fondovi koji drže dionice ruskih kompanija kao i oni koji su izloženi kriptovalutama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh