BIZnews

Ruska proizvodnja nafte ove godine povećana za 3,3 posto

Rusija, jedan od najvećih proizvođača nafte u svijetu, proizvela je prošle godine 536 miliona tona nafte.

Nafta - energetika.rs

Proizvodnja ruske nafte u periodu januar-juli ove godine povećana je na 309 miliona tona, što je za 3,3 posto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i Federalne državne službe za statistiku.

Proizvodnja nafte u zemlji dostigla je 45,5 miliona tona u julu, što je povećanje od 3,8 posto u odnosu na proizvodnju u istom mjesecu prošle godine, piše Anadolija.

Nakon proširenja sankcija Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije na ruske proizvode, nekoliko zemalja je zaustavilo ili smanjilo obim uvoza iz Rusije, što je navelo Moskvu da se okrene azijskim zemljama i alternativnim tržištima.

U izvještaju Centralne banke Rusije objavljenom 26. jula, Kina i Indija, posebno, povećale su uvoz iz Rusije kako bi iskoristile snižene cijene nafte i naftnih derivata, uticavši na veliki rast ruske proizvodnje nafte.

Rusija, jedan od najvećih proizvođača nafte u svijetu, proizvela je prošle godine 536 miliona tona nafte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh