BIZnews

Visa i Mastercard obustavljaju poslovanje u Rusiji zbog rata u Ukrajini

U saopćenju se navodi da kartice izdate u Rusiji neće biti funkcionalne izvan te zemlje, a da se u Rusiji neće moći koristiti kartice izdate u nekoj drugoj zemlji

Visa i Mastercard saopštili su sinoć da obustavljaju poslovanje u Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odluka stupa na snagu odmah, Visa će raditi sa svojim klijentima i partnerima u Rusiji na obustavljanju svih Visa transakcija u narednim danima. Kada se završe, sve transakcije započete sa Visa karticama izdatim u Rusiji više neće raditi izvan zemlje i bilo koje Visa kartice izdate od finansijskih institucija izvan Rusije više neće raditi unutar Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju te američke multinacionalne kompanije za finansijske usluge.

Prvi čovjek kompanije Al Kelly izjavio je da je taj potez reakcija na neprihvatljive ruske napade na Ukrajinu.

I Mastercard je rekao da će prestati sa radom u Rusiji iz istih razloga.

“Kartice koje izdaju ruske banke više neće biti podržane od strane Mastercard mreže i bilo koja Mastercard izdana van zemlje neće raditi kod ruskih trgovaca ili bankomata“, navodi se u saopštenju.

S druge strane, Centralna banka Ruske Federacije jutros je saopćila da su plaćanja Visa i Mastercard karticama unutar te zemlje vršena nacionalnim sistemom kartičnog plaćanja i da na to neće uticati novouvedene sankcije.

Ističući da će se transakcije vezane za bankomate, plaćanja i transfer novca i dalje obavljati u Rusiji ovim karticama, u saopštenju se navodi da Visa i Mastercard kartice izdate od ruskih banaka nastavit će normalno raditi u Rusiji do isteka roka važenja.

U saopštenju se napominje da se više ne mogu vršiti transferi novca u inostranstvo Visa i Mastercard karticom te da se ne mogu vršiti plaćanja online kupovine u inostranstvu.

U saopštenju najveće ruske banke Sberbanke naglašeno je da se nacionalni platni sistem Mir može koristiti u Turkiye, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Vijetnamu i zemljama Centralne Azije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh