BIZnews

Ostvarit će se najgora prijetnja? Gas već skočio na 1.400 dolara

Cijene martovskih fjučersa za gas u Evropi skočile su na 1.400 dolara za hiljadu kubnih metara, što je 35 odsto više u odnosu na zatvaranje od juče, pokazuju podaci berze ICE.

Plin - Energetika-lj.si

Početna cijena je bila skoro 1.170 dolara, za nekoliko trenutaka kotacije su skočile na 1.389,7 dolara, što je 35% više od cijene poravnanja prethodnog dana, kada je bilo 1.038,6 dolara. Gas za isporuku u martu ugovaran je na holandskom TTF čvorištu po cijeni od 1.414,5 dolara za hiljadu kubika

Podsetimo, ranije je i Dmitrij Medvedev upozorio da bi cijena gasa za Evropske potrošače mogla da košta 2.000 dolara. Predsjednik Srbije Aleksadandar Vučić rekao je da bi to za Srbiju bilo neizdrživo.

Istovremeno, Rojters javlja da je protok prirodnog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa ka Poljskoj prepolovljen danas, i da se za sada ne zna da li je smanjenje protoka povezano sa razvojem situacije u Ukrajini, gdje je Rusija pokrenula, kako je saopšteno, specijalnu vojnu operaciju.

Ukrajina je druga velika tranzitna ruta za izvoz ruskog gasa u Evropu, dodaje britanska agencija i napominje da je ruska državna gasna kompanija Gasprom odbila zahtjev za komentarom, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh