BIZnews

Čapljina će opet mirisati po štrudli i keksu!

Iako su mnogi bili skeptični u pogledu oživljavanja čapljinske Laste, nekadašnjeg konditorskog giganta bivše države, proteklih sedmica sve sumnje su otklonjene.

Lasta Čapljina - Crna-hronika.info

Prema onome što se vidi na terenu, samo je pitanje dana kada će sa trake sići prvi keksi i kada će Čapljina ponovo zamirisati po prepoznatljivim okusima štrudle, krem-štapića, ali i ostalih, novih slastica koje su ranije najavljene. Građevinski radovi su dobrim dijelom završeni, piše “Crna-hronika“.

PROŠIRENJE

– Od starih pogona nije ostalo skoro ništa. Lasta se proširila i u širinu i u visinu. Nadograđen je novi dio budućeg pogona koji će biti spojen sa rekonstruisanim dijelom, tako da će to biti jedna velika prostrana površina, kažu za Bljesak.info radnici na terenu.

U pogone Laste stigle su i prve mašine i krenulo je njihovo sklapanje.

Radi se o najkvalitetnijim mašinama na tržištu. Oprema je talijanskog i njemačkog porijekla, dok su trake proizveli Švicarci. Radnici očekuju još neke dijelove, pa će mašine uskoro biti sastavljene u potpunosti. S njima rade stručnjaci za mašine iz Italije, Njemačke i Švicarske, kako bi sve bilo urađeno po najvišim standardima.

Kada sve bude gotovo, proizvodnja, laboratorij i uprava biće smješteni u istom pogonu.

Kada su u pitanju ostali radovi, vrijedi istaknuti kako su zadržani stari silosi po kojima je čapljinska Lasta bila nadaleko vizualno prepoznata, a okoliš u krugu tvornice je uređen na način da nijedno stablo nije posječeno.

Podsjetimo, u novembru 2019, vlasnik grudske Violete Petar Ćorluka kupio je Lastu u stečaju i najavio ponovo pokretanje tvornice i proizvodnje.

VISOKI STANDARDI

Tada je najavio kako će u Lastu biti uloženo preko 20 miliona KM te da će Čapljina biti središte u kojemu će se proizvoditi samo najbolji proizvodi konditorske industrije.

– Prehrambena industrija je nešto potpuno novo za cijeli naš tim, koji se bavi svim, od pomnog istraživanja tržišta do planiranja proizvodnje i lansiranja proizvoda na tržište. Svi radovi moraju zadovoljiti visoke standarde prehrambene industrije kako bi svim faktorima mogli konkurisati na tržištu i pružiti jedinstven i kvalitetan proizvod, rekao je Ćorluka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh