BIZnews

Turci oživjeli fabriku pomfrita u Srebrenici, rješava se i pitanje sirovine

Jedina fabrike za proizvodnju pomfrita i drugih proizvoda od krompira na zapadnom Balkanu Green Group Bosnia u Srebrenici, koja je odnedavno u vlasništvu turske grupacije, prinuđena je sirovine nabavljati iz inostranstva.

– Sirovine koje koristimo, nažalost, do ove godine nisu postojale u Bosni tako da smo morali da ih uvozimo i da organizujemo svoje ogledno polje u saradnji sa opštinom Srebrenica. Pregovaramo o potencijalnim mogućnostima da dodatne količine kropmira koje su potrebne uzgajamo upravo i ovdje, kazala je Nada Pavlović, menadžerica prodaje Green Group Bosnia tokom posjete ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca Srebrenici.

Fabrika u Srebrenici u proizvodnji krompira koristi sortu “fontana” za preradu koja se ne uzgaja kod nas. Sjeme “fontana” sa kooperantima iz Semberije za sada je zasijano na 34 hektara da bi se proizveo odgovarajući krompir za preradu, a iz kompanije su spremni za saradnju sa svima koji imaju uslove i žele da proizvode ovu sortu krompira.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da očekuje da će ova fabrika uskoro krenuti sa punim kapacitetom i da će pored novih radnih mjesta doći i do orijentisanog uzgoja krompira za potrebe fabrike i time prihoda za uzgaivače.

Ministar Staša Košarac je ukazao na značaj primarne proizvodnje te dodao kako će Ministarstvo podržati kompanije kao što je Green Group Bosnia u izlasku na nova tržišta.

– Prerađivački kapaciteti u FBiH i RS mogu da opstanu onda kada na adekvatan način kupuju primarne proizvode. Vrlo je važno da budu involvirani u primarnu proizvodnju zajedno sa lokalnim zajednicama, zajedno sa nadležnim entitetskim ministarstvima, a kad je u pitanju spoljnotrogovinski promet, Ministarstvo će sa zakonskog aspekta omogućavati ovakvim prerađivačkim kapacitetima izlazak na neka nova tržišta. Definitivno, tržište zemalja CEFTA-e je primamljivo i značajno, zato što ne postoje ovakvi kapaciteti nigdje u regionu, kazao je Košarac.

Green group Bosnia zapošljava 30 radnika i od prošle godine u vlasništvu je Green group Turkey, koja je oživjela rad ovog preduzeća nakon nekoliko godina zastoja, podsjeća Indikator.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh