BIZnews

Oko 800 izlagača na ovogodišnjem sajmu privrede u Mostaru

Mostarski sajam privrede ove godine počinje 31. marta i trajat će sve do 4. aprila 2020. godine.

Mostar - Pogled.ba

Zemlja partner po drugi put je Mađarska. Pored privrednih izlagača svi posjetioci sajma moći će prisustvovati panelima i raznim konferencijama koje se realizuju u okviru sajma.

Međunarodni sajam privrede ove godine u Mostar je doveo veliki broj izlagača iz 27 zemalja svijeta. Ova manifestacija se etablirala kao vodeća u BiH, a ima i važno mjesti u regiji kazala je direktorica. Ističe da su se i ove godine potrudili kako bi unutrašnji i vanjski prostor za izlagače bio što veći i moderniji.Dalfina Bošnjak- direktorica Međunarodnog sajma privrede.

Naši kapaciteti su negdje od 30 hiljada metara četvornih kao što znate kapaciteti svih ovih godina su isti, mi smo popunili svoje prostore negdje prije mjesec dana. Tako da očekujemo oko 800 izlagača, Čuli ste da će samo Mađarska na tvom svoj dijelu imati 27 izlagača, kazala je Dalfina Bošnjak direktorica sajma.

Mađarski ambasador Krisztian Posa istakao je kako smatra da će ova saradnja dodatno doprinijeti razvoju ekonomskih odnosa među državamam, te kako je Mađarska 10 najznačajniji trgovinski partner BiH.

Najveće šanse za razvijanje privrede i trgovinske saradnje vidim u oblasti energetike, zaštite životne sredine, poljoprivrede i prehrambrene industrije, odnosno u građevinskoj industriji i turizmu. Zato me posebno raduje da najviše tvrtki koje su se prijavile za mostarski sajam dolazi upravo iz ovog sektora, potvrdio je.

Ovakvim saradnja možemo poboljšati izvoz u Mađarsku, jer je BiH trenutno u deficitu kada je u pitanju izvoz proizvoda u ovu zemlju, iako je potražnja za određenim velika, kazao je predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

Mi kao država odnosno kantona u ovom dijelu, trebamo poraditi na tome da damo određene podsticaje našim proizvođačima. Tako ćemo dobiti sigurno jedan otovoren put na Mađarsko tržište a ono nije malo, kazao je Šantić.

Mostarki sajam je manifestacija općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju subjekti iz skoro svih grana privrede. Ovo je dobra prilika privrednicima da prošire svoje poslove i ostvare određenje saradnje sa partnerima iz svijeta ili naše zemlje, istaknuto je današnjem predstavljanju programa sajma.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh