BIZnews

Radnici vjeruju u spas “Aluminija”, a tu je i misteriozno pismo

Radnici ‘Aluminija’, nekadašnjeg mostarskog giganta, u kojem je proces proizvodnje stao 10. jula, još nisu izgubili nadu u spas ove kompanije i svojih radnih mjesta.

Aluminij d.d. Mostar - Twitter

Njih 388, koliko ih je, prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, ostalo u ovom preduzeću i koji se nisu našli na spisku do 500 otpuštenih, ovih bi dana trebali dobiti platu za oktobar.

Oni i dalje imaju svoje radne obaveze u pogonima elektrolize, anoda i ljevaonice, a ti se poslovi, uglavnom, odnose na čišćenje i remont.

Kako je rekao Miljenko Buhač iz Kancelarije za odnose s javnošću ‘Aluminija’, plate, koje su im dvostruko niže, radnicima se isplaćuju iz zaliha ovog preduzeća.

U vezi s potencijalnim investitorima, u ‘Aluminiju’ nemaju konkretnih informacija.

Buhač je potvrdio da je sastanak s izraelsko-kineskom grupacijom ‘M. T. Abraham’, koji je trebao biti održan ove sedmice, odgođen je na zahtjev federalnog premijera Fadila Novalića, ali, kako je naveo, detalje u vezi s tim nemaju.

Pretpostavljaju da je sličan scenario i kada je riječ o arapskim investitorima, kompanijom ‘WAQT Trade’.

Misteriozno pismo

Takođe, Buhač je rekao da u ‘Aluminij’ nije stigla ponuda Ivana Žilića, milijardera porijeklom iz Vareša, odnosno pismo namjere koje je, navodno, poslao Vladi BiH. U pismu, opet prema neprovjerenim navodima, a koje prenose mediji, Žilić tvrdi da “u kratkom roku namjerava preuzeti ‘Aluminij’, bez obzira na cijenu električne energije”.

Kako je “Avaz” saznao, Žilićevo pismo namjere i za Upravu ‘Aluminija’ zvuči ‘djedamrazovski’, dok je resorni ministar u Federalnoj vladi Nermin Džindić kratko rekao da ‘to pismo nije vidio”.

Samoproglašeni milijarder

Ivan Žilić, samoprozvani milijarder, porijeklom je iz Vareša, a danas živi u Luksemburgu.

Do sada se već pojavljivao kao ‘spasitelj’ mnogih posrnulih kompanija, prije svega u Hrvatskoj. Tako je obećavao da će spasiti brodogradilišta, pa i ‘Agrokor’. Od tih lijepih riječi nije bilo ništa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh