BIZnews

Mostar spreman za još jedan Sajam gospodarstva

Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019. održat će se od 9. do 13. aprila.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar - Vecernji.ba

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je NR Kina. Osim Kine, organizatori su nedavno najavili i privrednike iz još tridesetak zemalja svijeta. Kina, koja je partner Sajma po drugi put, i ove će godine predstaviti bogatu kulturu i razvijenu privredu. Kineska privreda danas je druga po veličini u svijetu, a tamošnje tržište veoma je značajno i za BiHosnu i Hercegovinu.

Organizatori zadovoljno ističu i da partnerstvo ove zemlje jača poziciju i ulogu Sajma gospodarstva, te da je potvrda da je riječ o manifestaciji organizovanoj na najvišem nivou. Kineski privrednici ove će godine biti zastupljeni u velikom broju, a svoje privredne potencijale predstavit će na oko 2.000 metara kvadratnih. – Očekuje se dolazak tamošnjih kompanija iz svijeta telekomunikacija, energetike, poljoprivrede i ostalih grana industrije, a pored privrednog dijela, Kina će u Mostaru kroz različite programe predstaviti i bogatu kulturu i tradiciju, najavila je direktorica Sajma Dalfina Bošnjak.

Dodala je da je novo partnerstvo NR Kine potvrda i da organizatori Sajma znaju odgovoriti na najveće izazove, koji su se dosad nalazili pred njima, najavljujući "još jedan istinski spektakl za sve uzraste". Tako će sastavni dio Sajma i ovog puta biti podsajamske manifestacije: Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije. Tradicionalno, i ovog puta će se nagraditi najuspješniji vinari koji svoje uzorke trebaju dostaviti do 6. marta. Sajam će ponovo biti mjesto bilateralnih političkih razgovora, konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih takmičenja, uz bogat kulturno-zabavni program u kojem će i ove godine uživatiu brojni posjetioci.

Sajam gospodarstva u Mostaru jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih manifestacija u regiji, održat će se u slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora. Sajam su minulih godina posjećivali lideri gotovo svih zemalja regiona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh