BIZnews

BiH završila 2018. godinu s inflacijom od 1,6 posto

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini u decembru 2018. godine iznosila je 1,6 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ilustracija - Poslovni.hr

Najveći uticaj na ukupni indeks potrošačkih cijena imale su cijene goriva i duhanskih prerađevina. Cijene u Odjeljku Prijevoz u decembru 2018. bile su veće za 10,1 u odnosu na isti mjesec 2017. godine.

I dok je kupovina vozila jeftinija za 0,4 posto, rast bilježe upotreba prijevoznih sredstava 11,2 posto i usluge prijevoza 5,9 posto.

Cijene duhana u decembru bile su za 7,6 posto više nego u istom mjesecu 2017. godine, a u odnosu na 2015. godinu duhan je poskupio za 25,3 posto.

Rast bilježe i usluge u zdravstvu od 2,5 posto, pri čemu najveći rast cijena imaju medicinski proizvodi, pomagala i oprema (4 posto).

Na drugoj strani registrovan je pad cijena odjeće od 8,3 odsto i obuće od 14,7 posto.

Cijene kućanskih aparata takođe su u silaznom trendu (pad od 1,6 odsto), kao i cijene osiguranja 2,4 odsto, prenosi indikator.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh