BIZnews

NJEMAČKA IDE PRVA: U prodavnicama će se uskoro obilježavati hrana, ovako ćemo znati kad JEDEMO SMEĆE

U brojnim supermarketima u Njemačkoj bi se od kraja siječnja na omotima ili ambalaži hrane i pića trebale pojaviti oznake o preporučljivosti te hrane ili pića

njemacka-savezna-vlada-depo,

Slovima od A do E na obojanoj podlozi od tamno zelene do crvene potrošačima bi trebalo dati preporuku koja je hrana zdravija odnosno koja je manje opasna za izazivanje pretilosti, piše “DW“.

Organizacije za zaštitu potrošača već odavno zahtijevaju uvođenje simbola koji bi omogućili da se na prvi pogled prepozna koliko je šećera, masti i soli u mliječnim proizvodima, pahuljicama žitarica ili pizzi iz zamrzivača. Isto toliko dugo proizvođači hrane se tomu odlučno protive.

Ipak se nešto kreće

Takvo označavanje hrane bi i u Njemačkoj trebalo postati praksa. Do ljeta 2019. bi trebao biti predstavljen model koji bi “pojednostavljeno vizualizirano” trebao davati informaciju o hranidbenoj vrijednosti proizvoda. Tako su u Koalicijskom ugovoru uglavile stranke vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD. Ministrica za prehranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača Julia Klöckner (CDU) već je najavila prijedloge, ali ne skriva da je sumnjičava prema “pojednostavljenom” označavanju hrane u bojama semafora (zeleno, žuto, crveno).

Sad su dva velika proizvođača hrane unijela dinamiku u raspravu o tomu. Proizvođač mliječnih proizvoda i pića Danone i proizvođač zamrznute hrane Iglo namjeravaju ovih dana u trgovine u Njemačkoj isporučiti svoje proizvode sa slovnim oznakama od A do E na obojanoj podlozi od tamno zelene do crvene.

Ova konzerva raviolija je dobila “ocjenu” B

Taj sustav nazvan Nutri-score već je 2017. uveden u Francuskoj na dragovoljnoj osnovi. To je najbolji model na tržištu i nudi mogućnost da se izađe iz “rovova prošlosti”, kaže šef Savezne udruge za zaštitu potrošača (vzbv) Klaus Müller. “Apeliramo na prehrambenu industriju da odustane od svoga destruktivnog otpora.”

Pet stupnjeva za orijentaciju

Nutri-score za svoju oznaku objedinjuje i negativne i pozitivne elemente u 100 grama neke hrane ili pića. Pritom se kao loše osobine boduju količina masti, šećera, soli, a kao pozitivne osobine količina balastnih tvari, proteina, voća i povrća. Zbrajaju se pozitivni i negativni bodovi, a rezultat je jedna od pet oznaka: od A na tamnozelenoj podlozi preko C na žutoj do E na crvenoj. A znači da se tu hranu ili piće može koristiti svakoga dana bez negativnih posljedica za zdravlje, dok E znači da tu hranu ili piće ne bi trebalo konzumirati svakoga dana jer postoji opasnost prekomjernog debljanja ili drugih negativnih utjecaja na zdravlje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da valja imati na umu ukupnu individualnu prehranu i kretanje, odnosno potrošnju energije.

U Francuskoj proizvođači hrane od 2017. koriste oznaku “nutri-score”

Danone i Iglo se nadaju da će se nove oznake svidjeti kupcima. Danone naglašava da su oznake neovisne, znanstveno utemeljene, lako razumljive i da su već prošle prve testove. Iglo naglašava da se radi o pomoći potrošačima koja uzima u obzir sve hranidbene sastojke i ne proglašava zlom pojedine sastojke kao što su šećer ili sol.

Organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch zahtijeva da i drugi proizvođači hrane slijede ovaj primjer označavanja, kako bi potrošači jednostavno mogli usporediti različite proizvode.

Od 2016. je u Europskoj uniji propisano jedinstveno navođenje sastojaka u 100 grama hrane. Savez njemačke prehrambene industrije BLL smatra da je taj “neutralni i objektivni” prikaz dovoljan. Ali, predsjednik Savezne udruge za zaštitu potrošača Müller ukazuje da su ti podaci na poleđini proizvoda i ispisani sitno te da oni ostaju. “Svatko tko se želi time pozabaviti kao matematičar iz hobija može naći te informacije”, kaže Müller.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh