BIZnews

Posjeta predsjednika udruženja “Eko Koza” farmi koza na Islandu: Uzgoj koza, budućnost bh. sela

Predsjednici uzgajivača koza BiH i Islanda i vlasnici Eko koze i Haafeli Goatfarm nedavno su na farmi na Islandu dogovorili saradnju i razmijenili iskustva u uzgoju koza i proizvodnji kozjih proizvoda. Interesantno je napomenuti da će se ubuduće unaprijediti saradnja na polju prerade kozjih proizvoda u BiH kako bi se plasirali na Island i ponudili mnogobrojnim turistima.

Vlasnici Eko koze i Haafeli Goatfarm - PR/Haber.ba

Predstavnici udruženja koja okupljaju uzgajivače koza Islanda i Bosne i Hercegovine nedavno su na Islandu dogovorili saradnju, te tom prilikom razmijenili iskustva u uzgoju i proizvodnji proizvoda od kozijeg mesa i mlijeka.

Zadovoljni učesnici sastanka najavili su da će u budućnosti biti unaprijeđena saradnja na polju prerade proizvoda od kozijeg mesa i mlijeka u BiH, a s ciljem plasmana na Island i dostupnosti brojnim turistima koji posjećuju našu zemlju.

Uzgoj koza ne zahtijeva mnogo posla, tvrde upućeni. Usto je i isplativiji od ovčarstva. Od koza se može sasvim pristojno živjeti, ali se bez obzira na to malo ko bavi ovim poslom. Uzgajivači ističu da su kozji proizvodi itekako traženi, te da mogu prodati sve što proizvedu.

Od koza, poručuju, prodaju jariće, mlijeko, sir, meso, štavljenu kožu i đubre, koje po kvalitetu po kilogramu zamjenjuju pet puta veću količinu kravljeg. Kozija koža danas košta oko stotinu maraka.

Kilogram kozijeg mesa cijeni se oko 15 KM, dok cijena kilograma kozijeg sira varira od 15 do 50 KM. Vreća kozijeg đubriva košta pet maraka, dok se litar mlijeka cijeni na dvije ili tri marke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh