Noviteti

Lada Niva odbija da umre, prodavat će se i u 2024.

​Rusi ne odustaju od svog modela starog gotovo pola vijeka. Čuveni niskobudžetni terenac dobio je unaprijeđenja za sljedeću godinu.

Lada Niva - screenshot

Slično kao nedavno ažurirana Toyota Land Cruiser serije 70, Lada Niva odbija da umre. Uprkos tome što ovaj spartanski terenski automobil postoji od 1977. u manje-više neizmenjenom obliku, Lada ga i dalje pravi – i unaprijedila ga je za 2024.

Jedno od važnih ažuriranja koje AvtoVAZ vraća jeste sistem protiv blokade kočnica (ABS), nakon što je prošle godine zbog sankcija Rusiji morao da ga privremeno ukine.

Kada je montaža automobila nastavljena sredinom 2022. godine, ruski proizvođač je iz Nive izbacio vazdušne jastuke, ABS i neke druge bitne karakteristike koje serijski automobili imaju već decenijama.

Sada, se ABS vraća za 2024. i za klasičnu verziju Niva Legend, kao i za savremeniji model Niva Travel. U slučaju da niste upoznati sa ovim drugim, taj automobil postoji od 1998. pod imenom VAZ-2123 prije nego što je 2003. godine preimenovan u Chevrolet Niva.

Kada je saradnja General Motorsa i AvtoVAZ-a okončana 2020. godine, SUV je preimenovan u Niva Travel. Inače, Niva takođe dobija unaprijeđeni motor koji sada ispunjava Euro 5 standard. Ovaj standard je u EU uveden još 2009. godine, i smatra se zastarjelim, s obzirom da je 2014. uveden Euro 6, a uskoro se očekuje i Euro 7.

Kada je proizvodnja nastavljena prošle godine, pa sve do sada, Lada Niva je bila pokretana motorom koji je ispunjavao Euro 2 standard, a koji postoji od 1996.

Ukoliko izaberite najviši nivo opreme Lade Niva Travel i dobićete i tempomat (sa limitatorom brzine), putni računar, instrument tablu sa potpunim pozadinskim osvjetljenjem i dvobojne aluminijumske felne.

ESP se takođe vraća kasnije ovog mjeseca, prema pisanju ruskog magazina “Auto Pro News”.

Proizvodnja oba modela sa ažuriranjima za 2024. je već počela. Kao što se i očekivalo, cijena vozila je povećana.

Ranije je klasična Lada Niva Legend koštala 829.900 rubalja (oko 8.400 evra po trenutnom kursu), a sada je najjeftinija verzija 927.500 rubalja (9.400 evra).

Modernija Niva Travel je nekada startovala od 1.198.900 rubalja (12.150 evra), a sada košta neznatno više, 1.215.000 rubalja (12.300 evra).

AvtoVAZ je do prošle godine namjeravao da lansira potpuno novu Nivu u saradnji sa kompanijom Renault, prenosi “b92”. Koncept automobil je predstavljen još 2018. godine, ali budućnost ovog modela sada neizvesna s obzirom da je Renault prodao svoj udeo u AvtoVAZ-u u maju 2022., pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh